Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JoAnne kan konsten att lysa upp

SANDVIKENJulpynt på huset är snarare regel än undantag i USA. I Sverige är det tvärtom. Men visst börjar en och annan ljusslinga och ett par lysande tomtar och snögubbar titta fram i trädgårdarna även här.

JoAnne Dahl Olerud kommer från USA och hon kan konsten att dekorera ett hus. Nu han hon bott i Sverige i 30 år men de amerikanska traditionerna har hon inte glömt bort. Hon har haft julljus på huset så länge hon kan minnas.

Välkomnande
- Mycket ljus på huset är välkomnande, säger hon och sveper med handen över den egna verandan som är inbäddad i utsmyckningar i alla möjliga färger.
På verandan till huset i Sandviken, där hon bor med sin familj, finns även några tomtar som sitter i en gungstol och flaggor som är speciella för årstiden. Även detta sätt att utsmycka huset, har JoAnne tagit med sig från USA.

Thanksgiving

Det är efter den amerikanska helgen thanksgiving, som dekorationerna sätts upp enligt tradition. Men det är först på senare år som JoAnne har vågat ta ut svängarna med färgsprakande ljusslingor här i Sverige. För 20 år sedan sa barnen i grannskapet där hon då bodde, att ljusen skulle förstöras om hon hade dem uppsatta.
Nu är hon inte rädd för skadegörelse, men hon undviker att göra så att ljusen blinkar trots att hon kan det.
- Jag vill inte skrämma grannarna, säger hon leende.
Hon är glad att ingen har protesterat bland de närmast boende och hon skrattar glatt när hon säger att svenskarna är tråkiga som är sparsamma med julljusen.
JoAnne vill inte vara lagom och hon skulle nog helst se lite mer glitter, färger och blinkande girlanger runt omkring. En del av hennes egna ljus lyser till och med året om.
SOFIA JOHANSSON
026-27 75 93