Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbet räddat - till sist

ÄLVKARLEBY19-årige Krister Wallén från Älvkarleö hade äntligen ett jobb i sikte. Klarade han bara sin svetsarlicens väntade arbete i minst sju månader.

Knappt två veckors utbildning fattas, men den ville varken skolan eller arbetsförmedlingen betala.
Men efter att Gefle Dagblad grävt i fallet fick ärendet en snabb lösning.
Krister Wallén har aldrig tyckt om att gå i skolan, däremot är han en duktig svetsare. Därför har hans pappa, Tomas Wallén, länge kämpat för att Krister ska kunna få en utbildning för att klara en svetsarlicens.
I våras fick han, genom individuella programmet, chansen att gå på en svetsarutbildning hos Lärnia i Tierp. I fredags den 6 juni, på terminens sista dag, skulle han avlägga licensprovet men blev då sjuk. Hade han klarat provet var han garanterad att få jobba med sin pappa hos ett Västeråsföretag på ett brobygge i Örnsköldsvik.
Från individuella programmets sida hade man tidigare, enligt Tomas Wallén, tydligt förklarat att skolans ansvarsområde skulle ta slut den 6 juni, efter det fanns inga pengar.
Tomas Wallén vände sig därför till arbetsförmedlingen i Skutskär men fick nobben direkt. De tänkte inte betala en utbildning för en kille som är under 20 år, det fanns det inga pengar för.
- Arbetsförmedlingen är väldigt snabba med att skicka ut ungdomar på datakurser som de inte är intresserade av. Då kan de kasta ut pengar. Det är så synd, det är viktigt att komma ut när chansen finns, säger Tomas Wallén.
Nu stod Krister där utan licens och utan jobb.
- Det kändes jävligt tråkigt. Det vete tusan vad jag ska skulle ha gjort om jag inte fått fortsätta, säger han.
Det såg mörkt ut trots att hans lärare på Lärnia, Peter Lahtinen gärna såg att han kom tillbaka till utbildningen.
- Naturligtvis ställer jag upp, det är så lite som fattas. Grabben är duktig och intresserad. Men någon måste betala, arbetsförmedlingen eller skolan. Det är synd att det ska bli på det här viset.
Ingvar Olsson på individuella programmet förklarar att han hade räknat med att Krister skulle klara provet inom den tidsram som satts upp.
- Det är olyckligt att ingen i familjen hörde av sig till mig direkt i fredags och gjorde en begäran, säger han.
Efter turer fram och tillbaka och samtal på olika nivåer kom till sist rektor Eva Gunnerud och Tomas Wallén överens om en lösning i går eftermiddag.
- Han kommer att få gå vidare på Lärnia och skolan betalar, vi lämnar inte eleverna i sticket, säger Eva Gunnerud.
Glädjen var stor hos både far och son efter det beskedet.
- Det var tvärnobben förut, men när tidningen kom in i bilden lossnade det direkt, säger Tomas Wallén.
Allt löste sig i sista minuten, redan om två veckor startar jobbet i Örnsköldsvik.
- Det är svårt ibland med gränsdragningarna mellan skolan och arbetsförmedlingen, säger Eva Gunnerud.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se