Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbskatteavdraget skapar många arbetstillfällen

Jobbskatteavdraget är en succé, även om ingen reform är perfekt, skriver Lars Beckman, M, i en replik till Tord Fredriksen.

Tord Fredriksen skriver om det jobbskatteavdrag som alliansen har infört i Sverige här på GD debatt och refererar till den debattartikel som jag och Statssekreterare Hans Lindberg på Finansdepartementet hade publicerad för en tid sedan.

Jobbskatteavdraget innebär att de med normal och låga inkomster som arbetar har fått ett väsentligt tillskott i plånboken. Pengar som kan användas för egen konsumtion som skapar jobb i tjänstesektorn eller i varutillverkning eller vad man nu vill göra med en extra månadslön efter skatt per år.

För en Gävlefamilj där en är industriarbetare och en är vårdbiträde skulle skatten ha varit ungefär 40 000 kronor högre per år utan jobbskatteavdraget. Under en mandatperiod blir det 160 000 kronor mer för samma familj. Lägg till det andra reformer som RUT- och ROT-avdrag och de lättnader som har skett i arbetsgivaravgifter för unga så har vi en offensiv jobbpolitik som övriga världen ser med avundsjuka ögon på.

Finanspolitiska rådet, Riksrevisionen, Konjunkturinstitutet och andra kvalificerade bedömare kommer samfällt till slutsatsen att jobbskatteavdraget bidrar till att skapa många nya arbetstillfällen. Finansdepartementets beräkningar visar att de steg som hittills tagit i jobbskatteavdraget på sikt kan ge 120 000 fler personer arbete.

Sedan 2006 har alliansregeringen också tillfört den gemensamma sektorn, välfärdens kärna, över 80 miljarder kronor i ökade resurser. Det finns inte någon annan regering som har gett mer i tillskott till den offentliga sektorn. Samtidigt som de som arbetar får mera pengar i plånboken, så får den offentliga sektorn mer resurser tack vare att fler arbetar och att vi har en hög tillväxt i Sverige. Dock med stora regionala skillnader och här finns det i S-styrda kommuner i Gästrikland all anledning att fundera över vad som kan göras bättre regionalt så att arbetslösheten sjunker i länet.

Ingen reform är perfekt även om jobbskatteavdraget är en succé men Riksrevisionen konstaterar i sin granskning av jobbskatteavdraget att det är relativt okänt hos stora delar av befolkningen.

Här har vi alla ett gemensamt ansvar att visa vilka fördelar som jobbskatteavdraget ger, och det seminarium som hölls i Gävle för någon månad sedan var just ett inslag i att öka kännedomen.

Lars Beckman

Riksdagsledamot Gävleborg, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel