Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joel vallar får med Liv och lust

GÄVLE
Border collien Liv far som ett spjut mot Gotlandsfåren längre bort i hagen, vänder, saktar in, stannar och sätter ny fart allt efter Joel Svenssons visselpipa.

Annons
Den första helgen i oktober ska de valla får i SM i Tvååker i Halland.
- Jag ser det som både en sport och en konstart, säger Joel Svensson.
Då har Liv hämtat fåren och de har visat hur de delar flocken, ett av tävlingsmomenten. Nu sitter hon flämtande och tittar spänt och intresserat bort mot fåren. Så länge de är i närheten släpper hon inte uppmärksamheten, berättar Joel Svensson.

Roligare än dressyr
Han och Liv har tränat tillsammans i tre år, men han började träna vallning med hennes mamma Flisa 1997. Villkoret för att han skulle få köpa henne var att han inte bara tränade hunddressyr utan även vallade.
- Och så var det mycket roligare än lydnaden för mig.
I början var det kaos berättar han. Varje hundförare har en egen uppsättning visselpipssignaler till varje hund för att få fåren dit de ska. Först lär sig hunden kommandon med ord, sedan lägger man till visselpipan.
Han köpte sex tackor att öva med, tyckte att det var roligt också med fåren och i dag betar 80 tackor i hagarna på I14-området.
- Det hade jag aldrig klarat utan Liv.

SM väntar
Så länge fåren går ute jobbar och tränar Joel och Liv ett par timmar om dagen. De är rankade på plats nio till 15 av SM:s 40 deltagare genom de tävlingar de deltagit i under året. I SM ingår moment som att föra flocken i en triangel, fålla in den och dela den.
- Jag åker inte dit för att bli tvåa, säger Joel Svensson som tror att de kan vinna om de har en bra dag.
Till vardags är han gitarrlärare och drömmen är att kunna fortsätta med det och samtidigt försörja sig halvtid på vallningen. Hundarna och fåren har blivit ett sätt att leva. Han tränar också sin andra hund, Bess, håller vallningskurser, hjälper bönder med deras får, tränar hundar åt andra och tävlar.
- När det går som bäst känns det som om jag och hunden gör ett konkret arbete tillsammans. Det är en himla kick att vi får göra något som syns.

ANNA BAGGE