Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joels dröm är att bli fotograf

Joel Ericsson lever med kameran i handen. Han har inrett sitt rum efter det han tycker om och har en kamerasamling i hyllan. Hans mål är att jobba med sin dröm, han vill bli fotograf.

Emelie Thuresson och Isabelle Sundström går på Borgarskolans samhällsprogram med inriktning media. De har intervjuat en ung kille som gillar fotografi och Beatles.

Det är en vanlig tisdagseftermiddag och vi har satt oss i väntan på Upptåget som ska gå från Gävles tågstation. 15 minuter kvar till avgång står det på skärmen till höger om oss och redan fem minuter senare står Upptåget på plattformen.

Vi är både förväntansfulla och lite smått nervösa när vi sätter oss på tåget. Plötsligt plingar det till i mobilen. Det är Joel som meddelar att han tänker möta oss vid stationen i Älvkarleby.

Något senare kliver vi av tåget och vi ser genast Joel som stå med ett leende på läpparna lite längre ner på perrongen.

Bara 200 meter därifrån kommer vi fram till ett gult, ganska stort hus med vita gavlar. Där bor Joel. Väl inne i huset visar han oss till sitt rum på övervåningen.

– Här bor jag! säger han glatt.

Det första vi ser är en röd vägg med en stor Beatlestavla och till vänster står ett skrivbord i trä med hyllor fyllda av äldre kameror. Vi ser redan där att han ett stort intresse för fotografi och frågar var han har fått kamerorna från.

– De flesta har jag fått av min farbror, men några har jag köpt på loppis, säger Joel medan vi fortfarande kollar, helt fascinerade, på alla kameror i hyllorna.

När Joel var 14 år fick han sin första digitalkamera. Men redan ett år senare valde han en systemkamera framför en moped i födelsedagspresent. Han önskade sig en ny kamera därför att han tyckte att det var så roligt och intressant att fotografera och ville lära sig mer.

– Man kan göra så många olika saker och man tröttnar aldrig på det. Att få komma ut och använda fantasin till att skapa en alldeles egen bild är något jag tycker om.

Som en fotointresserad 18-åring har han kommit långt, både i fotografering och i redigering av sina bilder. Han berättar att han har lagt ner oändligt många timmar på att öva och prova sig fram. Youtube har varit till stor hjälp när det gäller att lära sig nya saker.

Men det är inte bara fotografi som intresserar Joel. Ovanför sängen i hans rum ser vi att det hänger många tavlor med motivet Beatles. Han berättar att från början var det hans pappa som lyssnade på bandet, men det tog inte slut där utan snart fick de ett gemensamt intresse av deras musik.

Mycket av det som hänger på väggen har han fått av familj och vänner, men det finns även saker som han har köpt själv.

Joel har inrett sitt rum efter det han tycker om, tapeter som representerar musik och hyllor fulla med kameror av olika slag. Inte konstigt att man redan vid första besöket förstår att han är en musik- och fotointresserad kille.

Han strävar efter att i framtiden få jobba inom fotografins värld. Därför går han ett gymnasieprogram med foto som inriktning och hoppas få lära sig något han kan ha nytta av senare i livet. För Joels intresse för fotografi, det bara ökar och ökar.

Text:
Emelie Thuresson och Isabelle Sundström
Foto: Emelie Thuresson