Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joels present till mamma - ett jobb!

Det är inte alltid lätt för en son att hitta på presenter till sin mamma. Men Joel Svensson visste precis vad mamma Eva ville ha – ett jobb! Och hon fick som hon ville.

Joel Svensson byter snabbt om från affärsmässig skjorta till spindelmannendräkt inne på Partykungen.se:s lager där mamma Eva är i full färd med att packa prylar. Joel gillar maskerad och party och ibland går han till och med i maskeradkläder på krogen. Det var också en maskerad som gjorde att Joel kunde ge sin mamma den bästa presenten av alla.

Historien börjar egentligen för fem år sedan. Joel tog studenten och startade sitt första egna företag direkt efter skolan. Företaget sysslade med marknadsföring via internet. Samtidigt gick mamma Eva arbetslös sedan några år tillbaka. Tanken på att hjälpa henne låg och gnagde. När hans mamma fyllde 50 år i januari förra året hade han bestämt sig.

– Jag fick ett par tofflor av Joel och blev jättebesviken. Visserligen sa han att jag skulle få något mer men .....

Eva ler lite åt minnet. Hon visste inte i det läget vad Joel hade för planer. Men på sommaren nämnde Joel att han ville starta företag ihop med sin mamma för att sälja barnkläder. Men Eva värjde sig. Hon ville bara vara anställd. Joel åkte på semester och hann fundera lite. Då kom han på att barnkläder kanske inte var hans grej, bättre att satsa på något han kunde. Så kom han tillbaka från semestern, ville ordna maskerad och upptäckte att utbudet av maskeradkläder på internet var riktigt dåligt. En affärsidé var kläckt.

Men Joel är noggrann så det tog ett tag innan internetbutiken blev en verklighet.

– Jag hade planerat att skaffa mamma ett jobb sedan december 2008. Jag vet ju vad hon går för. Arbetsgivarna ser bara att hon gått arbetslös länge men jag vet vad hon kan, säger Joel bestämt.

Eva ser nästan lite generad ut.

– Jag vill att du ska ha något att göra om dagarna och känna dig behövd. Mår du bra så mår jag bra. Det är en win-win-situation, fortsätter Joel till sin mamma.

Eva jobbade länge inom kommunen och gick också en chefsutbildning på två och ett halvt år men något jobb fick hon inte. I stället blev hon bemött på ett sätt som fick henne att hamna i en kris med sjukskrivning som följd och därefter arbetslöshet. Självförtroendet sjönk till botten.

– Jag fick så mycket när jag växte upp och jag ville ge tillbaka. Jag betalade mammas studieskuld eftersom det är svårt att söka jobb när man har skulder som trycker. Jag har sett hur dåligt hon mått, berättar Joel.

Joels partybutik blev verklighet och nu kunde han äntligen ge den present till sin mamma som han planerat för så länge.

– Vi gick tillsammans till arbetsförmedlingen och ansökte om nystartsjobb. Joel sa ”Jag tänkte anställa min mor”. Det lät så gulligt, säger Eva och tittar varmt på sin son.

Och så blev det. Eva fick sin 50-årspresent nästan ett år senare men vad gjorde det. I början satt hon mer eller mindre av arbetstiden men inte nu längre. Varje dag droppar det in 10-15 beställningar och periodvis är det betydligt mer än så. Bäst säljer självlysande kondomer men i den lilla lokalen med fullproppade hyllor ryms 700 olika produkter. Roliga snapsglas ligger sida vid sida med härliga hattar, stiliga handskar, peruker och mycket, mycket annat. Eva vet exakt var allting finns.

– Det är en trygghet att ha en uppgift att utföra, säger Eva.

– Och arbetsgivaren uppskattar henne, skojar Joel. Hon gör allt det jag tycker är tråkigt.

Men det börjar bli trångt i lokalen.

– Vi ökar i omsättning varje månad. Det är jättestor efterfrågan så jag funderar på att starta en nätbutik med bara maskeradgrejer. Jag har många vänner som är arbetslösa. Det skulle vara kul att anställa dem, funderar Joel.