Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johannes,19, startade eget

Direkt efter gymnasiet startade Johannes Högnelid, 19, eget företag i rot- och rut-branschen.
Fyra månader senare är succén ett faktum.
– Det finns hur mycket jobb som helst, säger han.

Allt började egentligen under det sista året på gymnasiet. Johannes Högnelid startade tillsammans med tre kompisar ett UF-företag. UF är ett sätt att under skoltiden få prova på företagande – och för Johannes Högnelid gav det mersmak. Inte minst tack vare att UF-företaget i första hand erbjöd snöskottning samtidigt som snön vräkte ner hela vintern.

Så när han i våras tagit studenten från samhällsprogrammet på Björkhagsskolan drog han direkt igång sitt eget företag Jotib AB.

– Tanken hade funnits i ett halvår ungefär och eftersom det gick ganska bra med UF och jag inte hade något annat jobb så tyckte jag att det var värt att chansa, säger han.

Chansningen att gå från UF till AB gick hem. Fyra månader senare har Jotib fullt upp mest hela tiden. Företaget erbjuder hushållsnära tjänster i form av allt från flyttstädning till enklare byggnationer, och allt däremellan. Sådant som det går att göra rut- och rot-avdrag för.

En person är anställd, kompisen Erik Petersson, och nästa vecka börjar ytterligare en person. Johannes Högnelid är glad att han tog chansen att starta eget.

– Det är en av de bästa grejer jag gjort. Jag har inte gjort så mycket i och för sig men det har helt klart varit lyckat i alla fall, säger han.

När Gefle Dagblad hälsar på håller Johannes Högnelid och Erik Petersson på att förbereda bortforsling av ett uthus som de tidigare rivit i området Born i Hofors.

Det är Birgitta Sandberg som anlitat Jotib åt sin mamma, efter att ha sett företagets annons i tidningen.

Hon är jättenöjd med vad hon fått uträttat och någon rädsla för att anlita så pass unga killar fanns inte.

– Inte det minsta! Ungdomsarbetslösheten är hög, särskilt här omkring, och jag kände att jag ville låta unga få en chans. Men så är jag inte rädd av mig heller, säger hon.

Rädd av sig är inte Johannes Högnelid heller. Det han hade att luta sig emot när han startade sitt företag var sin egen vilja och sitt närverk.

– Vi är så gott som självlärda. Men det vi gör behöver man å andra sidan inte vara raketforskare för att klara av. Man får lära sig under tiden. Jag har kompisar som är snickare och jag brukar fråga dom. Man måste våga fråga för att lära sig, säger han.

Johannes Högnelid och Erik Petersson har känt varandra länge och samarbetet fungerar bra, tycker de.

Det är högt i tak och det ger trygghet.

– Vi ryker ihop ibland och Erik kan undra vad jag håller på med. Det kanske en person som jag inte känner skulle våga.

Hur ser du på framtiden?

– Inom något år kanske jag hoppar på skolan igen. Jag vill utbilda mig ordentligt. Ekonomi har jag funderat på att läsa, jag har också funderat på att bli polis, säger han.

Att vara egen företagare finns också med i bilden. Den första erfarenheten av företagande är positiv.

– Det känns som att jag har vuxit ganska rejält. Bokföring och papper hit och dit var inte så farligt som jag trodde och jag har också utvecklats mycket socialt, tack vare kundkontakterna. Det tror jag att jag kommer att få nytta av.