Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Lennon – in memorian

Mitt förhållande till John Lennon kommer att vara oförändrat så länge jag lever. Även om jag mot förmodan blir dubbelt så gammal som denne ikon, frånryckt av en galning vid endast 40 års ålder. Den 8 december blir det 30 år sen... helvete!

Den här filmen handlar om en synnerligen intressant tid av geniets uppväxttid i Liverpool när 1950-talet övergick till 60-tal, alltså långt innan Beatles reste till Hamburg och grundade det som skulle bli tidernas största popfenomen.

”Nowhere Man” är en av mina favoritlåtar, här är han bara en boy och vi får en inblick hur det var i hans värld i Liverpool åren före underverket, som blev en verklighet för hela världen. John Lennon hade det minsann inte lätt, övergiven av sina föräldrar och uppfostrad av sin moster Mimi, men han redde ut alla stormar – inte minst i förhållandet med den något yngre Paul McCartney.

Skådespelarna i denna färgstarka skildring är helt suveräna, som vanligt när det handlar om brittiska produktioner. Musiken finns självklart i bakgrunden, men är helt enkelt underbar, från skiffle med Quarrymen via Silver Beatles till enbart Beatles.

Parken Strawberry Fields sveper förbi (ja, jag har vandrat där) och det känns onekligen fantastiskt att se dessa klassiska miljöer i en spelfilm som håller högsta klass.

Aaron Johnson i huvudrollen är inte särskilt lik John Lennon – men det fungerar bra ändå.