Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jojjen,85 i dag, har spelat med alla

85 år fyller idag lördag jazzmusikern Georg ”Jojjen” Björklund. Jojjen var under sin aktiva tid känd i hela Sverige. Kapellmästare, saxofonist, klarinettist och sångare som med sina olika orkestrar drog land och rike runt. Bland annat spelade hans orkester varje sommar under många år i Furuviksparken.

Jojjen Björklund är född i Gävle. Han växte upp i en musikalisk familj och Jojjens första instrument var dragspel. Sen började han spela i Furuviksparken, 1939. Där fick han lära sig att spela saxofon och klarinett. Han har till och med spelat klarinett med Radiosymfonikerna.

Han har spelat med Jay Elwings, Sam Samson och Malte Johnson, liksom i Thore Ehrlings legendariska orkester och lett egna orkestrar.

Jojjen har spelat in så många skivor att han har tappat räkningen. Han har också spelat i filmerna ”Kvinnan som försvann” 1949, ”Resan till dej” 1953 och ”Det svänger på slottet” 1959.

1960 flyttade Jojjen hem till Gävle igen och gifte sig med Gävleflickan Ethel. Från den tiden var Gävle basen för hans turnéer. Han bor med sin Ethel i Gamla Gefle. Tillsammans har de barnen Christer, ”Muttis” kallad, trummis som numera är chef för Spelplats Gävle, och Louise. Till familjen hör också Mike som är Ethels son.