Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jojjen Björklund är död

Jojjen Björklund, en av Gävles största jazzprofiler genom tiderna, är död. Han avled i måndags efter en tids sjukdom.

George Jojjen Björklund började som klarinettist och dragspelare och blev kapellmästare för Furuviksparkens nybildade juniororkester 1936. Han hade sedan ett eget band åren 1939-1944.

Ryktet om hans musikaliska begåvning spred sig snabbt ner till huvudstadens jazz- och dansvärld. Där kom han bland annat att höras med bandledare som Jay Elwing, Sam Samson och Emil Iwrings orkester. En sejour blev det också hos Malte Jonssons Lisebergsorkester i Göteborg. När Dizzy Gillespies storband anlände med båt till Göteborg var Jojjen med på kajen och spelade. Då han lämnade Göteborg var det Thore Ehrlings orkester som lockade.

Han återvände till Stockholm och Ehrlings orkester där stjärnor som trumpetaren Gösta Törner och altsaxofonisten Arne Domnérus ingick. Polaren och pianisten Göte Wilhelmsson kom senare in i bandet. Han och Jojjen kom att arbeta till och från längre fram i tiden bland annat på kryssningsbåtar. Dansstället Bal Palais var orkesterns hemmaplan. På somrarna var det folkparkerna som gällde för orkestern. 

Jojjen Björklund kom att sekundera många av tidens kända sångerskor som. Anna-Bell Lee, Brita Borg, Alice Babs, Bibi Jones, Lily Berglund och Inger Berggren. Även Povel Ramel försäkrade sig om hans kapacitet. Samma med Evert Taube. En period medverkade han också i trombonisten George Vernons orkester.

Jojjen flyttade tillbaka till Gävle 1960. Till att börja med fortsatte han att spela i trumpetaren Ernie Englunds populära orkester. Jojjen stod också i fronten för nybildade Jojjen Björklunds Golden Dance Big Band.

Jojjen Björklund efterlämnar hustrun Ethel, sonen och musikern Christer ”Muttis” Björklund, dottern Louise samt Ethels son Mike Granditsky.