Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas på plats mitt i sommaren

KUNGSBERGET
Kungsberget mitt i sommaren. Ingen snö, ingen ljudkuliss av vinterstojiga barn, liftar som går och skidor som skär genom snön. Det är grönt och sommarskönt. I luften surrar allehanda flygfän. Men det juligröna Kungsberget lockar ändå en och annan.

Annons
- Det finns mycket att göra här på sommaren också, även om inte vi har någon verksamhet här. Folk vandrar, åker rullskidor eller mountainbike till exempel. Några kommer bara för utsikten. Järbo motorklubb brukar ha tävlingar, säger Jonas Lundblad, vd, på väg uppför berget i bil.

Inte i ide
Han har inte gått i sommaride, men har det betydligt vilsammare än under vinterhalvåret.
- Jag jobbar bara 60 procent, så med tanke på hur mycket jag jobbar på vintern så borde jag kunna vara helt ledig på sommarhalvåret. Men det är ändå en del ska göras, planering och administration och sånt.
Att utveckla verksamheten till att även omfatta sommaren är dock inte aktuellt.
- Nej, huvudidén har alltid varit - och kommer också säkert alltid att vara - vintern. Men hade det funnits en massa stugor och hotell här, då hade det även varit verksamhet på sommaren, det tror jag. Men det är ju naturskyddsområde runtomkring här, säger han.
Kungsbergets vinterverksamhet går som bekant bra, omsättningen har tredubblats på bara några år.
- Det utvecklas ständigt och vi har planer på utbyggnad. Det är viktigt att det finns en långsiktig planering och en målsättning i en verksamhet, att kunna säga: "Så här ska det se ut. Det här tror vi på.", säger han.

Snö på kortare tid
Även mitt i juli har han tankarna på vintern. Han berättar att han för bara en stund sedan fick besked om en vattendom.
- Den innebär att vi kan göra mer snö på kortare tid. Nu tar det kanske 21 dagar. Drömmen är att kunna göra all snö på sju dygn. Då skulle vi vara snabbast i Europa. Det gör att man kan planera och att vi får trygghet i verksamheten.
På vägen tar sig en svettig cyklist uppför den branta backen, en familj är på loj promenad. I en stig i en skidbacke stavar sig några resolut, men flåsande uppför berget. Här kommer sannolikt aldrig att anläggas något "sommarland" med vattenrutschkanor, men Jonas Lundblad avfärdar heller inte tanken.
- Nej, man ska nog vara lite tokig när man planerar. Man måste vara visionär, men det måste också finnas någon som vågar ta den ekonomiska risken. Det är många miljoner i ett sånt projekt. Men det hade varit kul förstås.
Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se