Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas redan i startgroparna

JÄRBO
Ännu en lysande skidsäsong är över i Kungsberg.
- Det har varit en rekordsäsong. Vi har haft 150 000 besökare, säger Jonas Lundblad, vd för anläggningen.

Annons
- Liftkortsförsäljningen ökade med 20 procent och omsättningen ligger på 12,5 miljoner, fortsätter han.
Inte undra på att Jonas och hans stab är nöjda med den gångna säsongen. Men tro för den skull inte att de slår sig ner och njuter av tillvaron. Redan nu är tankarna på förberedelserna inför nästa säsong.
- Vi siktar på att få en ny nedfart klar, säger Jonas Lundblad. Det är den så kallade Johan-backen som var Kungsbergets första nedfart. Den ligger till vänster om nuvarande nedfarter, inte långt ifrån Björkvallen.

En legendar
Backen har fått namnet efter legendariske Johan Larsson som bland annat byggde backhoppningstornet för många år sedan.
-  Den backen röjdes 1988 och det var faktiskt många som har använt den som offpistbacke trots att vi inte gjort något åt backen, säger Jonas. Vi måste hela tiden bygga ut och anpassa oss efter marknaden.
Skidanläggningen har också ett mål i Vattendomstolen. Ett mål som när det avgörs kan bli mycket viktigt för anläggningen.

Tidig premiär
- Vi vill under kort tid ta ut mer vatten ur ån för att kunna göra konstsnö, förklarar Lundblad. Kommer kylan redan i december gäller det för oss att på så kort tid som möjligt får så många nedfarter som möjligt med konstsnö. Det skulle betyda att anläggningen ska få en första besöktopp redan under jul- och nyårshelgen.
Den här säsongen öppnades första nedfarten den 14 december. Det behövs fem minusgrader för att snökanonerna ska fungera.
Kungsberget är faktiskt en av Sveriges tio mest besökta anläggningar. Men så är Stockholm och hela Mälardalen ett perfekt upptagningsområde.
- I vinter har vi haft ungefär 550 bussar med skolungdomar och ungefär 200 skidbussar under helgerna, säger en stolt Jonas Lundblad. Men så har vi också medvetet satsat på att locka besökare från Mellansverige och det ser ut att ha lyckats bra.

Fullbelagt
Trots att Kungsberget är en av Sveriges största anläggningar saknas övernattningsmöjligheter.
- Husvagnsparkeringen är fullbelagd hela vintern och det är återkommande gäster, säger Lundblad. Men vi saknar en fritidsby med småstugor. Planer finns, men vi ligger fortfarande lågt.

Bra turistmagnet
I stället har anläggningen bra kontakt med hotellen i Sandviken.
- Det gäller framför allt weekend-boende, säger Jonas. När det är lågsäsong på hotellen är det högsäsong för oss och den kombinationen har fungerat riktigt bra. Kungsberget betyder faktiskt mycket för turistnäringen i hela Gästrikland.
I söndags stängdes anläggningen för säsongen. Ändå såg nedfarterna inbjudande ut.
- Vi bestämmer långt i förväg när vi ska stänga anläggningen, säger Jonas. Sedan bestämmer påsken också. I år kom den lite för sent och vi valde att stänga sista söndagen i mars.
Skidentusiasterna väntar nu på att Kungsberget förhoppningsvis ska kunna öppna i december. Säsongen är kort men mycket intensiv.

JÖRGEN LARSSON