Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonna och Ulric - husbyggare på fritiden

Egentligen drömde Jonna om att bli arkitekt. Men livet ville annorlunda och i dag är hon ena halvan av Sahflors skafferi och bistro. Matlagning är också en passion som hon haft sedan hon var liten. Men så fort hon får en ledig stund hoppar hon i snickarbyxorna för att rita eller spika på sitt hus. För tre år sedan köpte hon och Ulric en nedgången 50-talsvilla i Hemlingby där de kan leva ut sina bygglustar. Förvandlingen till ett drömhus har de gjort med egna händer.

– Jonna är så otroligt skicklig, säger Ulric och låter mycket imponerad.

– Direkt när vi hade varit på visningen första gången gjorde hon en skiss på hur huset skulle kunna passa våra önskemål. Det är samma ritning som vi går efter än i dag.

Men varför just detta hus som ni måste bygga om?

– Det beror på läget, säger Jonna. Det är helt underbart här. Även när det varit en smutsig byggarbetplats full av bråte och byggdamm har det funnits ett lugn i huset och vackert ljus från naturen utanför. Man mår jättebra av miljön och kommer lätt ner i varv.

Vi blickar ut genom höga panoramafönster och ser en härlig skog rakt utanför med både björkar och granar. Hemlingby som ligger på cykelavstånd från stan har varit en liten by från början och har mycket charm kvar. Där har blivit en blandad bebyggelse av gamla träkåkar och nyare villor.

– Dessutom var huset från 50-talet och rejält byggt så det har en stadig grund att bygga vidare på, fortsätter Ulric. Något som vi har märkt av väl när vi har öppnat väggar. Allting sitter ordentligt och att byta fönster i en tegelkåk var inte kul.

Men annars har de haft kul hela tiden. Bortsett från när Ulric råkade såga av en takbjälke fel och Jonna fick ett litet utbrott förstås. Eller när de hade plockat av alla tegelpannorna på taket för hand och regnet började vräka ner. Det händer mycket oförutsett när man bygger om, något som också är en del av utmaningen.

– Vi tycker om att jobba så, säger Ulric. Vi bestämmer hur vi vill ha det själva och om det dyker upp hinder efter vägen tar vi itu med dem allt eftersom.

Det mesta i ursprungshuset är ändrat, de har flyttat badrummet helt, kastat om funktionerna i köket, tagit bort flera väggar och byggt ett nytt högre tak över ena halvan av huset. Det som tidigare var ett vardagsrum har nu blivit matrum och köket är betydligt större. Att kliva in känns oförutsägbart och spännande. Det går trappor åt olika håll med sköna ljusinsläpp som ger rörelse och djup. Köket sprider ut sig runt en murstock och ovanför spisen hänger en rostfri tub, nästan som ett ubåtsperiskop.

– Fläkten fick vi med oss under armen från en villamässa. Modellen hade inte kommit ut i butikerna än, men vi såg direkt att den skulle passa perfekt och vi fick köpa utställningsexemplaret.

Golvet är också speciellt. De har lag in träslaget merbau från Indonesien som påminner om mahogny, fast är ännu mera rödsvart och dubbelt så slitstarkt som ett ekgolv. Bänkskivor i mahogny matchar snyggt och köksinredningen från Kvikk är läckert högblank. Under ett fönster i köket sitter en väggfast bänk med utsikt mot framsidan.

– Jag har märkt att den är jätteskön att sova i, erkänner Jonna med ett skratt.

Vardagsrummet ligger i etage med matrummet med en öppen vägg och en bred trappa. Nästan som till en scen. Där har de vågat byta träslag i parketten och det tuffa merbaun övergår i lite sobrare ek. Två sovrum och badrummet från förr har blivit ett enda större vardagsrum med högt till tak. Där bakom lyser ett vackert ljusspel från en korridor med högsmalt fönster på 3,30 meter. Den tillbyggda huskroppen har två sovrum och badrum och ligger ovanpå ett maffigt dubbelgarage. En vägg är härligt lila och mitt emot ska det bli en klädkammare att gå in i, så kallad walk-in closet. Badrummet har redan fått sin skjutdörr, en extra hög på 2,30 som Jonnas pappa har hjälpt till att tillverka. Två tvättställ gör att båda kan stå där samtidigt utan att vara i vägen för varandra. Duschväggarna är också extra höga och bakom dem sitter två takduschar med känslan av ett badhus. Jonna kom på idén och nu kan de duscha samtidigt utan att någon behöver hamna utanför strålen och bli kall.

Att planera och bygga på huset har blivit deras gemensamma fritidsintresse. Även om det mest är roligt, tar det också på krafterna. I höstas åkte de tre veckor till Tanzania och Zanzibar för att vila från bygget. Det blev en resa för livet med enorma kulturkrockar av fattigdom och lyx men också sköna naturupplevelser för själen. På safari såg de både lejon, elefanter och giraffer. Jonna köpte en prydnadsgiraff och två röda lampskärmar som snart ska upp på väggen. Tillbaka i Sverige hade plåtslagaren från Franzéns hunnit börja med taket. Det är också det enda som de helt har lejt bort. För övrigt har de byggt hela huset själva. Med viss handräckning av grannar och vänner när inte fyra händer har räckt till förstås.

Än är det mycket kvar men det har börjat synas hur det kommer att bli. De ser fram emot nya soffor som kommer om bara någon vecka.

– Och en stor kvadratisk grön ryamatta har jag tänkt försöka övertala Ulric att vi ska ha här, ler Jonna och måttar med händerna.

– Den ska ligga snett så att hörnet pekar in i rummet. Vi får väl se hur bra det går.

Ulric ler för sig själv och grymtar lite demonstrativt. Men han har ju sagt det själv hur skicklig hon är.