Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonsson har längtat som ingen annan

Första skadeprognosen sa två–tre veckor. Det blev elva månader.

Lasse Jonsson gör sin första seriematch på nästan ett år när Brynäs inleder elitserien hemma mot Modo på torsdag.

– Om jag har längtat? Gissa...

Det syns på en gång att det finns en brinnande låga och det glöder liksom i ögonen. Kanske inte så mycket av revanschlust för att hela förra säsongen blev förstörd utan mer av kärlek till sporten och att han aldrig har varit mer sugen på att spela hockey än nu.

– Inget ont som inte för något gott med sig. Efter alla år på rinken och småskavanker som man drar på sig fick hela kroppen en rejäl chans att läka och nu är jag otroligt motiverad och sugen på att spela igen. Det var tufft att vara på sidan och bara få titta på matcherna.

Egentligen har han lagt allting som hände under fjolåret bakom sig där omständigheterna kring den allvarliga skadan i vaden inte var helt vanliga.

Vi tar det från början.

Den tionde oktober i fjol och hemmamatchen i den åttonde elitserieomgången mot Luleå var en ovanligt lyckad Brynäshistoria. Det blev seger med 4–0 i en minnesvärd afton där Sebastian Lauritzen blev tvåmålsskytt efter några frilägen och läckra dragningar. Men för Jonsson blev det en resa till Gävle sjukhus med ett djupt jack efter en skridskoskena i ena vaden.

Efter undersökning och ihopplåstring kom läkardomen om två-tre veckor utan hockey.

– Det kändes väl ganska tufft direkt men sedan tänkte jag att jag ändå kom ganska lindrigt undan, berättar Lasse med ett snett leende efter en av alla otaliga försäsongsträningar i Läkerol arena.

Han åkte hem med beskedet och haltade sedan runt med smärtor och försökte träna så gott det gick. Men något var fel och han fick ge upp direkt när han testade att åka skridskor några veckor efter skadan. Det kändes inte bra och det blev ett återbesök på sjukhuset.

Efter en ny röntgen kom beskedet att vadmuskeln var av och måste opereras.

– Det tidigare ihopsydda såret sprättades upp och den trasiga muskeln syddes ihop. Då hade det gått en dryg månad som jag helt i onödan gick och väntade på att det skulle läka ihop. Fyra veckor som om allting hade upptäckts från första början hade inte hade varit bortkastat. Nu fick jag börja om från början igen.

Därefter kom några olika besked när Brynäsbacken skulle vara tillbaka på isen igen. Kanske efter jul, när inte det gick blev det snack om efter OS-uppehållet och en sista desperat framtidsprognos sa till slutspelet. Inget blev sant.

– Det var nästan skönt när vi till slut bestämde att det inte var möjligt med spel resten av säsongen. Då kunde jag släppa alla förhoppningar och ägna mig åt att komma så väl förberedd jag kunde till den här säsongen i stället.

Nu vill han bara se framåt och det som hände är liksom passerat. Det enda Lasse ville ha var ett erkännande att ett fel hade begåtts. Det fick han via ett möte där alla inblandade deltog och pratade om vad som hade hänt.

Den stora missen gjordes på sjukhuset där ingen såg att vadmuskeln var av trots en rejäl undersökning.

– Det var den mänskliga faktorn som ställde till det. Men visst var det jobbigt att det blev som det blev. Jag var inte alls ute efter att sätta dit någon utan ville bara att det inte ska kunna hända igen. Det kändes bra, nu är allting utagerat,

Ett knappt år senare är han tillbaka på banan igen och räknas nästan som ett nyförvärv i ett ungdomligt och entusiastiskt Brynäs som gjort fina resultat på försäsongen. När isen i Läkerolen spolades upp till Brynäs hockeyskola i somras testade Lasse för första gången att åka skridskor på allvar igen.

– Det var tur att jag var helt själv vid det tillfället. Helt stadig på grejorna var man ju inte. Men nu känns det riktigt bra och jag känner inte av någonting vilket är otroligt skönt. För visst fanns det i bakhuvudet någon gång när det var som tyngst att jag kanske inte skulle komma tillbaka.

Det gjorde han och Elitseriepremiären på torsdag har han längtat länge efter.

Nu är det nära...