Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonstad visar på ny väg

David Jonstad visar vägen in i en dramatisk, men mera hållbar framtid. Christer Forsberg har läst en uppskakande bok av en av Sveriges främsta skribenter om klimat och miljö. Ikväll, torsdagen den 19 april, gästar David Jonstad Lättings i Gävle.

I en allt högre hastighet närmar vi oss slutet för världen som vi känner den. I alla fall enligt David Jonstad som i sin nya bok undersökt det annalkande uppbrottet och vad som sker.

Imperier och stora kulturer har gått i graven förr, skillnaden nu är att vår globaliserade värld är alltigenom sammanflätad. Vilket gör oss alla mer sårbara på grund av den komplexitet detta medför på systemen.

Ett närliggande exempel är finanskraschen 2008, som i det stora hela bara var en krusning på ytan, jämfört med vad vissa menar kommer att ske i en nära framtid.

David Jonstad är till vardags chefredaktör för klimatmagasinet Effekt och har tidigare skrivit boken ”Vår beskärda del – en lösning på klimatkrisen”.

Jonstads nyutkomna bok är nog det mest deprimerande jag läst på länge. Och det får väl tillskrivas den vederhäftiga genomlysning han gör av de accelererande klimatproblemen. Med det sagt är boken därför också en angelägen läsning!

Kollapsen han tycker sig se storma fram är en konsekvens av överexploatering av jordens resurser och det klimatkaos och vi befinner oss i. Trots att vi alla nog är medvetna om att något bör göras sker inte tillräckligt mycket. Åtminstone inte i den takt vi skulle behöva se positiva förändringar komma. Det två senaste åren har medeltempreturen tvärtemot ökat ytterligare, liksom koldioxidutsläppen. Under 1900-talet steg den globala medeltemperaturen med 0,7 grader och 2010 var ett av de varmaste åren sedan tillförlitliga mätningar började utföras i mitten av 1800-talet.

David Jonstad har gått grundligt tillväga och det är spännande och intressant att ta del av de skiftande forskningsresultat han presenterar. Här finns gott om intressanta citat och återgivningar och den digra litteraturlistan lockar till vidare läsningar.

För den som sedan tidigare intresserat sig för de här frågorna, är väl mycket av det Jonstad för fram välkänt. Men som en uppdatering av klimatdebatten och aktuell inlaga är boken välkommen.

Det som kanske kan uppfattas som positivt i Jonastads omskakande bok är att det samhälleliga sammanbrottet inte behöver vara så dramatiskt. Om man nu köper teorin om att vi närmar ett ekologiskt och finansiellt sammanbrott. Att spå framtiden är nog det vanskligaste man kan ge sig in på, vilket Jonstad också konstaterar tidigt i boken.

Även om förändringarna kommer i allt snabbare intervaller, så talar vi ju inte om katastroffilmernas fantasifulla scenarier. Men majoriteten av dagens klimatforskare är ense om av vi närmar oss de så kallade ”tipping points”, som riskerar att sätta klimatsystemen ur spel. Och i det läget kan det gå snabbare utför än vi anar. Och inför detta scenario – som kanske inte alls behöver inträffa – gäller det att vara förberedd. David Jonstad visar i sin bok några vägar till en hållbar framtid.

Christer Forsberg