Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorden runt i liten båt

Gävleborna Jonas Olsson, 21, och Karl-Oskar Wicksell, 22, har siktet inställt: De ska segla jorden runt – i en för liten båt...

Annons

Den 1 juli bär det av, från Fliskärshamnen i Gävle, söderut mot Tyskland, Frankrike och Medelhavet.

– Sedan korsar vi Atlanten från Kanarieöarna och vidare mot Venezuela, genom Panamakanalen, över Stilla havet och till Australien. Eventuellt stannar vi till i Asien och Indien innan vi rundar Afrika och seglar hem igen, säger Karl-Oskar Wicksell.

I två-tre år räknar de med att vara borta. Båten, en åtta meter lång Vega 27, anses egentligen vara för liten för ett sådant äventyr. Den var ett impulsinköp i augusti förra året sedan de länge pratat om att segla jorden runt.

– Vi läste om ett gäng från Kiruna som seglat runt jorden i en för liten båt trots att de inte hade några större seglarkunskaper. Vi tyckte det lät härligt, säger Jonas Olsson.

Härligt – eller dumdristigt?

– Det är en sjöduglig och säker båt. Vi är inte särskilt oroliga. Det är väl få grejer som är säkra i livet, säger Karl-Oskar.

Han berättar att han har en pappa som är van seglare och som hjälper dem med förberedelserna. De har rustat och byggt om båten så att den ska orka hänga med hela resan.

Men vad har ni egentligen för erfarenhet av segling?

– Jag hade aldrig satt min fot på en segelbåt innan vi köpte den här. Karl-Oskar hade seglat lite innan. Men nu har vi hunnit öva en del, säger Jonas.

Jonas, som är anställd i Gävle hamn, tänker först ta ut två veckors semester för att segla med ner till Tyskland. Sedan kommer han att ta flyget tillbaka till Sverige för att jobba i några veckor, medan Karl-Oskar seglar vidare mot Medelhavet där Jonas senare sluter upp. På sikt hoppas han på att få tjänstledigt.

Karl-Oskar Wicksell har just nu ett vikariat på Tallbo särskola som löper ut lagom till avfärd.

– Vi har sparat pengar länge för att kunna genomföra det här, säger han.