Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalistik kan förstöra familjer

Att journalister har fel är inget ovanligt. Dels för att sanningen är subjektiv men också på grund av tidspress. Uppmärksamma läsare kan säkert hitta en handfull fel bara i dagens tidning.

Problemet är när konsekvenserna av våra fel drabbar oskyldiga människor som aldrig velat hamna i mediernas strålkastare.

Att få grova anklagelser riktade mot sig i sin yrkesroll är lättare att ta. Förhoppningsvis kan man låta det mesta rinna av i samma stund som man kommer hem. Men när övergreppet sker i hemmet finns det ingenstans att ta vägen.

Björn och Stinas liv vändes upp och ner i samma stund som den första anklagelsen kom. I 18 månader har SVT hävdat att innanför deras dörrar finns det ett alkoholmissbruk. Trots att det inte är sant.

Det har varit omöjligt att ta med alla röster som velat berätta sanningen om Björn och Stina. Alla barn som bott där, lärare, anställda på socialtjänsten, kollegor med flera. Det finns timmar av material och även om det mesta inte kom med i citatform har det gjort stor nytta.

Jag tror att vi inom media måste börja granska varandra mer. Vi har makten att förstöra enskilda personers liv och då måste vi även kunna ställa allt till rätta när det blir fel. Det är även en förtroendefråga mot våra läsare. Ni ska veta att vi alltid strävar efter en sann bild. Även om den ibland kan vara ganska subjektiv.

Chatt: Se inslaget och ställ dina frågor till reportern

"Ångest, ledsen, kränkt", intervju med familjehemsföräldrarna.

Se ansvarsintervjun med SVT Gävledalas ansvariga utgivare Nina Funke.

Socialtjänsten: "Ingenting bekräftar medias bild"

Möt familjehemsbarnen: De gav mig den kärlek jag aldrig fick.

Föräldrarna uthängda som alkoholister i TV

Tidslinje: Följ med i allt som hänt och medias bevakning