Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jovo utvisades – tjänade för lite pengar

Han kom till Sverige för att arbeta, men ville även lära sig språket – ett misstag som fick honom utvisad.
Nu är han tillbaka. Den här gången hoppas han att få stanna.

GD har tidigare berättat om Surin Tami som hotas av utvisning för att han inte tjänat tillräckligt med pengar. Anledningen till det var att han ville lära sig svenska och gick på SFI.

Läs mer: Avvisningshotade Surin får stort stöd via Facebook

Under studietiden tjänade han för lite pengar, något som nu slår tillbaka på honom.

Jovo Sormaz från Serbien känner igen situationen. Han kom till Sverige för tre år sedan och fick arbetstillstånd för att jobba för Per-Ola Larsson på företaget United Ceramic i Sandviken.

– Jag sökte folk och fick kontakt med Jovo, han hade den utbildning som jag behövde så han kom hit till Sverige och fick jobbet, säger Per-Ola Larsson.

Jovo började därmed arbeta som plattsättare i Sandviken. Men vid sidan om hade han ett projekt tillsammans med Per-Ola Larssons son.

Duon köpte lägenheter och hus för att sedan rusta dem och sälja på nytt.

Men en dag i december 2014 kallades Jovo Sormaz till migrationsverket i Sandviken. Beskedet han fick var kort och koncist: du ska utvisas.

– Jag hoppades att vi då skulle hitta en lösning med förlängning, men de ville inte prata. De bara meddelade att jag skulle lämna landet.

Beskedet var oväntat och chockade honom.

– Jag var väldigt stressad och tappade till och med hår och var tvungen att gå till en läkare.

Tidsfristen var två veckor sedan var han tvungen att lämna Sverige. Eftersom att han hade jobb, bostad och även ett eget företag och därmed ekonomiska förpliktelser blev utvisningen även kostsam.

– Jag har räntor, lån, hyror och skatter att betala. Nu har jag fått betalningsanmärkning för att jag inte har kunnat betala skatt på försäljning av en lägenhet. Jag har utgifter på mellan 15 000-20 000 kronor varje månad.

Men utvisningen skapade även problem för Per-Ola Larsson. Han hade knutit upp sin plattsättare på jobb som skulle göras, men som nu inte gick att genomföra.

– Jag sade det till migrationsverket, men de sa att det inte var deras problem och att jag borde ha tänkt på det tidigare.

Anledningen till utvisningsbeslutet var att Jovo Sormaz hade jobbat mindre för att kunna läsa svenska. Under december 2014 tjänade han därför 8000 kronor, men migrationsverkets krav är att en person med arbetstillstånd måste tjäna minst 13 000 kronor i månaden.

Per-Ola Larsson är oförstående inför lagen.

– Det är uppenbart att man inte kan gå till SFI och jobba samtidigt. Det finns inte så många arbetsgivare som betalar för att man ska studera. Han jobbade med sina lägenheter och arbetade hos mig och pluggade, men arbetstimmarna räckte inte.

Nu är Jovo Sormaz tillbaka i Sverige, som turist och kan därför stanna i tre månader. Under den tiden hoppas han att den nya ansökan om arbetstillstånd som han skickat in ska behandlas. Men eftersom att han måste ansöka om tillstånd utifrån, så kommer beslutet att skickas till hans adress i Serbien.

Förutom att få ett nytt arbetstillstånd hoppas han att lagen ska ändras.

– Jag bara hoppas att lagen ändras för andras skull. Kommer du hit och vill jobba, då har du problem. Om du gör ett enda fel, som att inte tjäna tillräckligt med pengar, så åker du ut.

GD har sökt migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar.

Läs mer: Surin utvisas för att han tjänat för lite pengar

Läs mer: Nu överklagar Surin Migrationsverkets beslut

Gör som 13 000 andra – gilla GD på Facebook här