Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel bland Gävles nej-sägare

GÄVLE
Nej-segern, med en marginal på 15 procent, blev mycket större än man vågade hoppas och glädjen var förstås stor vid vänsterns och miljöpartiets valvaka på restaurang Don Peppino.

Annons
Den inledande nervösa stämningen försvann efterhand och när det stod klart att segern var klar brast det ordentligt för de ledande kampanjmakarna. Glädjerop och dans blandades med gråt, kramar och kyssar. Efter en lång valrörelse hade de lyckats vinna över en ja-sida med långt större resurser, uppbackade av näringslivets organisationer.
- Tänk att näringslivet satsat så mycket pengar på en förlust.
- Klassval! utropade flera vänsterpartister.
Oppositionsrådet Ulla Andersson, v, kunde knappt tro att det var sant. Hon talade nästan oavbrutet i mobiltelefonen på slutet, såväl med mamma som med partitoppar som Pernilla Zethraeus och Lars Ohly. Hälsningarna från dem mottogs med stort jubel av de 80-talet församlade.

Från v, mp och s
Förutom politiker från v och mp deltog även syndikalister och EMU-skeptiska socialdemokrater på valvakan, bland annat de inte helt okända Ann Hedbom och Helene Åkerlind.
Riksdagsmannen Owe Hellberg, v, tolkade resultatet som att svenska folket inte har litat på etablissemanget i den här frågan. Argumenten om att ett medlemskap skulle vara nödvändigt för ekonomin vägde mindre än att det skulle vara bra för demokratin att rösta nej, menade han.
- Det känns bra att vi hade den största trovärdigheten hos väljarna, tyckte han.

"En näsknäpp"
Kampanjledaren för Nej till EMU, Björn Öberg, ser nej-vinsten som en reaktion från folket att man inte går med en nyliberal nedskärningspolitik. Något EU-medlemskapet hittills lett till, enligt honom.
- Det här är en näsknäpp på näringslivet och regeringen, tyckte han.
Oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp, var oerhört nervös i början av valvakan. Opinionen var väldigt skiftande innan söndagen och hon var rädd att det långa kampanjarbetet skulle vara förgäves om mordet på Anna Lindh hade lett till fler ja-röster. Hon trodde inte att mordet skulle leda till det motsatta, att fler skulle rösta nej för att försöka bevara det gamla och trygga.
Flera som GD talade med i början sa att det skulle bli en dämpad glädje vid en vinst på grund av mordet. Men den dämpningen försvann som sagt helt när det blev en så klar seger.
Vid halv tio brast Owe Hellberg och Lasse Langeborg, v, ut i Seiern är vår.
Många gånger ropades ett tack till svenska folket ut.
Björn Öberg får avsluta utropen med sitt:
- Nu är det fest hela jävla natten!

MATTIAS JONSSON