Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel över festivalen

Marinfestivalen blev en större publiksuccé än arrangörerna vågat hoppas på. Totalt besöktes festivalen av nära 55.000 personer.

– En helt sagolik siffra, jublar Anna Östman, informationschef på Gävle kommun.

Annons

Den tre dagar långa Gävle Marinfestival på Alderholmen avslutades i går. Trots det blåsiga vädret under eftermiddagen fortsatte publiktillströmningen och den slutliga besökssiffran blev 54.689.

Anna Östman är mycket nöjd.

– Vi hade 30.000 besökare som mål. Det här är långt mer än vi vågat hoppas på, säger hon.

I hennes ögon blev det en mycket lyckad festival med mestadels fint väder och med en inriktning som appellerade till Gävleborna. Det har funnits ett sug hos många att få uppleva Gävle som en havsnära sjöfartsstad, menar hon.

– Det marina har en väldig dragningskraft, det märker man när man som jag varit här ute under festivaldagarna och träffat många av festivalbesökarna, säger Anna Östman.

Gårdagens blåsiga väder ställde till vissa trubbel för arrangörerna. Den stora scenen kunde inte användas utan uppträdandena fick flyttas till en mindre scen.

– Men det funkade bra, man måste vara flexibel, säger Anna Östman.

Även när det gäller försäljningen av mat och dryck under festivalen är ansvariga nöjda.

– Regnet i går kväll och blåsten i dag skrämde bort en del besökare. Men annars har det varit bra. Det har gått ungefär som väntat, sa i går Peter Hedlund vid restaurangen Cheers som svarade för det mesta i ätväg på festivalområdet.

Marinfestivalen beräknas kosta kommunen 1,9 miljoner kronor. Om det blir någon fortsättningen nästa år återstår att se.

– Det är en politisk fråga, säger Anna Östman.