Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel vid Nedre Dalälven

Stor glädje rådde hos boende och företagare i Nedre Dalälven efter beskedet om ja till myggbekämpning.

Även politikerna i Sandviken gladdes – alla utom miljöpartisterna.

– Det kan aldrig vara bra att sprida kemikalier, säger Gunvor Gunnarsson, representant för partiet i bygg och miljönämnden.

– Fantastiskt, riktigt riktigt roligt.

Så sa Richard Forsling, ägare till Gysinge Wärdshus, efter beskedet om att myggorna i Österfärnebo ska bekämpas i sommar.

I fjol förlorade han en halv miljon kronor på grund av myggplågan – bara i juli.

– Vi förlorade på all negativ publicitet också. Hur mycket vet jag inte. Nu kommer folk tänka sig för innan de åker hit.

Fortfarande saknas pengar för att genomföra projektet. Därför ska Richard Forsling tillsammans med ett tiotal andra företagare i Gysinge ha ett möte om några veckor.

– Vi ska gå igenom vad vi kan göra, vilka vi ska skicka brev till, hur vi kan trycka på.

Men för Lise Rafn, som bott i Österfärnebo i elva år, kom beskedet för sent. Hon hade flyttat dit från Stockholm med sin familj för att bo på landet.

Nu har de gett sig.

– Vi visste att där skulle finnas mygg men inte så mycket. Om det inte varit för myggen hade vi stannat kvar. Nu har vi flyttat in till Gävle i stället, säger hon.

Miljöpartiet är enda partiet i Sandviken som är emot bekämpningen.

Gunvor Gunnarsson sitter i bygg och miljönämnden för partiet.

Hon var mindre glad åt fredagens beslut.

– Folk lider under myggplågan, men å andra sidan har folk gjort det i alla tider. I stället för att sprida kemikalier borde man reglera vattenflödet. Vattnet i älven är källan till myggplågan. Nu behandlas symtomen i stället för sjukdomen, säger hon.