Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilaren: Matilda vill bli advokat

– Jag gillar att jobba med händerna, men det får inte vara för pilligt, så frisör gick bort, och därför föll valet på bygg- och anläggning, säger Matilda Wermelin.

Annons

Matilda är en av bara två tjejer som går inriktningen anläggning på Polhemsskolans byggprogram. I dag fyller hon 18 år.

– Jag var ordentligt skoltrött och kände att valet skulle stå mellan restaurang eller bygg och till slut blev det bygg- och anläggning, säger Matilda, och jag ångrar mig inte.

Att det bara är två tjejer i klassen är inget som bekymrar henne, de har bra sammanhållning och det har aldrig varit något speciellt med det.

Nej, hon trivs verkligen med sitt val, bra klasskompisar, bra lärare och inte alltför svåra lektioner. De har färre ämnen och mer praktiska timmar, men läser grundämnena och några timmar no och so. Nu i vår ska de dessutom ut på två veckors praktik och i trean blir det ännu mer praktik, något som Matilda ser fram emot.

– Sköter man sig på den praktik man har nu i tvåan, får man ofta komma tillbaka till samma ställe i trean, så det gäller att ge ett bra intryck, säger Matilda.

Inriktningen anläggning innehåller mycket förarbete, som till exempel dränering, plattläggning och murning, alltså jobb innan själva bygget är i gång.

Men egentligen har hon alltid vilja bli advokat, precis som morfar, som hon för övrigt har väldigt god kontakt med. Hon har i yngre år ofta varit med honom på hans jobb och tycker det verkar som ett roligt arbete. Men för det måste hon läsa vidare på högskola.

– Ja, vi får väl se efter de här tre åren hur skoltrött jag är, skrattar Matilda, annars får jag väl jobba ett tag innan jag tar tag i studierna igen.

På sin fritid umgås hon gärna med sina kompisar, dessutom tycker hon om musik och har tidigare sjungit i Helges sångprojekt, hon spelar också lite gitarr och piano. Resa är annars det hon gillar mest, både till storstäder och på solsemester. Bland storstäderna är det gärna London som gäller, och då tar hon oftast med sig morfar, de ska för övrigt åka nu, för femte gången, på sportlovet. Annars åker hon på solsemester med familjen.

Fotografering är ett annat intresse och det har hon också anammat efter morfar. De fotar mycket på sina resor och hon lär sig mycket av honom.

Nu när hon fyller 18 år hoppas hon förstås att så snart som möjligt bli klar med körkortet. Hon har kört mycket och har bara den sista finputsningen kvar innan uppkörningen.

- Och förstås teorin, säger Matilda, det känns inte lika kul, men jag tar med mig böckerna till London och pluggar när jag får tid över.

Nu till sommaren hoppas hon också kunna få tag i ett sommarjobb. Hon jobbade tidigare på ett kafé, men det tog för mycket tid av skolan, så hon hoppade av, men känner nu att hon gärna vill ha ett extrajobb några timmar då och då.

Annars kommer sommaren förstås att innehålla en resa och gärna någon festival.

– Ja, en festivalresa med kompisar och mycket musik, det känns som ett måste, skrattar Matilda. Men nu ser jag först fram emot Londonresan med morfar.