Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt på förlåtelseturné

Nästa uppehåll på Håkans Juholts förlåtelse­turné är Gävle.

Men det är inga översvallande partikamrater som väntar, redo att sluta honom till sitt bröst.

– Jag var förbannad och frustrerad, säger Magnus Jonsson, S, kommunalråd i Ockelbo.

Turen är kommen för Håkan Juholt att säga förlåt till partikamraterna i Gävleborg. I dag talar han i konserthuset i Gävle och möter ungdomar i Gasklockorna, innan han äter frukost på Gävle sjukhus i morgon bitti.

I vanliga fall hade det varit skönt för Håkan Juholt att komma ut i landsorten. Här finns de partivänner som såg till att han blev vald. Till skillnad från i Stockholm där ledamöter i partistyrelsen skickar kritiska mass-sms och vägrar uttala förtroende i SVT:s Agenda.

Men har S-pamparna i rörelsens verkliga kärnland Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo verkligen förtroendet kvar för Håkan Juholt? Svaren lät inte översvallande direkt när GD frågade dem.

– I dag har jag det, säger Magnus Jonsson, S-märkt kommunalråd i Ockelbo.

– Men när allt det där kom fram var jag oerhört besviken, frustrerad och förbannad.

Magnus Jonsson låter knappast entusiastisk. Han intygar ändå att han har förtroende för Håkan Juholt även ”i morgon”. Och hänvisar som en del andra socialdemokrater till att partistyrelsen sagt sitt, och då får man ställa sig bakom den.

– För alla oss ute ”på golvet” är det viktigt med en ledare där man kan hämta energi. Och det går lättare i nedförsbacke än uppförsbacke – som det är nu.

Magnus Jonsson tänker sig in till Gävle i dag för att lyssna på partiledaren.

Monika Jakobsson, S, kommunalråd i Sandviken, har inga sådana planer.

– Jag har bokat in någonting annat. Det händer så mycket i livet, säger hon.

På en direkt fråga blir svaret att hon har förtroende för partiledaren, men resonemanget fortsätter.

– Inte går jag omkring här i lilla Sandviken och tänker på om jag har förtroende för Juholt.

På partikamrater som ligger bakom utspel i medierna tänker Monika Jakobsson desto mer.

– Det är en tendens att vi talar om varandra i stället för till varandra. Jag blir så arg att jag kör för fort när jag tänker på det.

GD har även sökt S-kommunalråden Carina Blank i Gävle, Marie-Louise Dangardt i Hofors och Peter Kärnström i Sandviken. Dock förgäves.