Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholts tal väckte stort jubel

/

Jublen avlöste varandra när Håkan Juholt i går höll sitt linjetal på Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm. Lysande och inspirerande, löd kommentarer från lokala partimedlemmar.

Annons

Under hela dagen fortsatte Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm. Klockan tio på förmiddagen var det dags för punkten som alla väntat på: den nyvalde partiledaren Håkan Juholts installationstal.

Det blev en timmes långt tal med många avbrott för applåder och jubel från de samlade partimedlemmarna. De hade fått skyltar med Juholts namn, understruket av en mustasch, som de viftade med.

Talet var ideologiskt – det innehöll få besked i sakfrågor. Han talade länge om barnfattigdomen.

– Barnfattigdomen är oacceptabel och ovärdig vårt moderna samhälle. Politiken ska kraftsamla för ett omfattande program mot barnfattigdomen som sträcker sig hela vägen från barnbidrag till fler människor i arbete, sa han.

Vidare tog han upp vikten av en gemensamt finansierad välfärd. Han menar att syftet med friskolereformen varit gott.

– Det var rätt att introducera alternativa skolor – för att frigöra pedagogisk kraft. Men blev det verkligen som vi tänkt?

– Visar det sig att den kommunla skolan dräneras på resurser på grund av konstruktion av skolpengen – ja, då måste vi ändra systemen.

A-kassa och sjukförsäkringar har aldrig handlat om bidrag, menade Juholt vidare.
– Det är solidariska försäkringsutbetalningar gemensamt finansierade och beslutade.
Ett annat ämne i hans tal var fattigdomen bland världens kvinnor.

– Det saknas mer än 100 miljoner kvinnor på jorden. Så många kvinnor hade fått leva om kvinnor haft samma tillgång till vård, mat och fysisk trygghet som män.

De lokala partimedlemmar som GD pratade med i går hyllade talet.

– Det var lysande. Jag tror folk känner igen sig i Juholt. Han har ett enkelt språk och lyckas beskriva de problem som människor ser i sin vardag, sa Raimo Pärssinen, riksdagsledamot från Gävle.

Han tyckte inte att det gjorde något att det var få konkreta besked om exempelvis skatter.

– Han behandlade grundsynen i socialdemokratin, vilket var det viktiga. Jag tror Reinfeldt kommer att få en motståndare som är helt annorlunda än han själv är, sa Raimo Pärssinen.

Även Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström tyckte att talet var inspirerande.

– Det var ett mycket bra linjetal där han slog huvudet på spiken flera gånger. Sedan får han väl fylla det mer med konkreta frågor. Möjligen saknade jag näringslivsfrågorna lite. De berörde han inte så mycket, sa Peter Kärnström.

Mer läsning

Annons