Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julhandeln började tidigare förr

SANDVIKENJulhandeln går bra och i helgen kommer det största trycket i butikerna. Det tror Sandvikens köpmän som säljer allt från skrynkliga skjortor till julmust.

Carina Rask på statsutvecklingen ser tendensen att julklapparna köps allt närmare jul.
- Trenden har vänt de senaste åren. Nu väntar folk på lönen och handlar den sista helgen innan jul. För några år sedan fick man tillbaka skattepengarna i början av december. Då började julhandeln tidigare, säger Carina Rask.

Fem procent högre
På Duka i Sandviken, säger butiksägaren Mats Larsson, att försäljningen ligger ungefär fem procent högre i år i jämförelse med förra året. Där har man sålt mest glas, kastruller och julprodukter.
Bokias personal har en lång kö med kunder och hinner först inte svara på våra frågor. Lite senare säger Pär Skogslind att han märker en ökning av försäljningen i år.

Tolkien
- Mycket tack vare massmedia som skrivit om kokboken som årets julklapp. Men även intresset för årets läsbara nobelpristagare och Tolkien och så sänkningen av bokmomsen har varit betydande faktorer, säger Pär Skogslind som tror att många kommer att handla även på måndag då lönen har kommit.
Försäljningen av blommor har inte gått så bra som Ole Rapp på Blomsterflickan hade hoppats på. Men han säger att julgrupperna har sålt bättre i år än tidigare.
Hemköp har fått konkurrens av nyöppnade livsmedelsbutiker och Niklas Jansson som är butikschef säger att det det är svårt att jämföra detta år med tidigare år. Än har man inte börjat försäljningen av färskprodukter.
- Det är julmusten som säljer bäst för stunden, säger Niklas Jansson.
Hos nyetablerade Ica Kvantum är det enbart glada miner.
- Den stora julruschen för oss började i onsdags, säger Claes-Göran Rydberg, butikschef.
De populäraste varorna är julskinka, lutfisk, sill och rödbetssallad.
- Lutfisken är en riktig storsäljare, säger Rydberg.
Sandegårds mode är en av Sandvikens äldsta butiker.
- Det har blivit lite fart på eftermiddagarna, säger ägaren Erik Sandegård. Det här är en trend som jag känner igen från tidigare år. Det brukar alltid bli en rejäl upphaussning dagarna före jul.
Populärt i år är skrynkelskjorta för de yngre.
- Samma mode som var i slutet av 60-talet, skrattar Erik. Men tröjor och skjortor kommer också att hamna i många julklappar.
Den stora julkommersen har ännu inte börjat hos Anderssons radio och TV.
- Här är det lönen som styr, menar Lars Eriksson. Många har inte fått den än och avvaktar.
Populärast är DVD-maskinerna tillsammans med bioljudanläggningarna.
På Intersport har julhandeln tagit rejäl fart.
- Vi är fullt nöjda med handeln hittills, säger butiksägare Curt Bergström. Vi har också haft tur med vädret eftersom det är snö och kallt.
Längd- och alpinskidor säljs som aldrig förr.
JÖRGEN LARSSON
SOFIA JOHANSSON