Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julledigt när fabriker slår igen

Annons

I kristiderna passar många företag på att stänga fabrikerna i jul. De anställda skickas hem med extra lång ledighet – tid de får jobba igen senare.
Det är en arbetstagarvänlig jul i år med många klämdagar. Då passar arbetsgivaren på att stänga igen för att få ned de allt större lagren, visar en rundringning som TT har gjort.
Scania, Electrolux, SKF och Sandvik är några av de större verkstadsföretagen som har problem med starkt fallande orderingång. Produktionen behöver därför dämpas och julen passar utmärkt för att stänga igen fabrikerna ett antal veckor.
– På det stora hela kommer det vara stängt, säger Sandviks informationsdirektör Anders Wallin.
Olika arbetstidsavtal, inarbetade semestrar och liknande kommer att användas för att få personalen att stanna hemma – tid som de i vissa fall får arbeta igen.
På kullagertillverkaren SKF kommer omkring 300 av totalt 2 400 Sverigeanställda att beröras av liknande åtgärder. Enligt kommunikationschef Ingalill Östman stängs en enhet som tillverkar större lager från den 22 december till 7 januari.
– Vi uppmuntrar till att ta ledigt, eller så får man jobba på andra produktionskanaler, säger Östman.
Lastbilstillverkaren Scania kommer att möta den halverade orderingången med att stoppa produktionen i Södertälje och övriga fabriker i hela Europa under en månad, 22 december–19 januari.
Elextrolux har sedan tidigare beslutat att stänga kylskåpsfabriken i Mariestad för att få ner lagren som byggs på i hög takt. Drygt 500 anställda får därmed extra lång jul- och nyårsledighet med början redan den 8 december. Till hälften får de anställda jobba igen dagarna under de kommande två åren.
Rörvik Timber stoppar produktionen vid samtliga sju sågverk från den 19 december till den 12 januari.
Även de flesta av Stora Ensos sågverk planerar förlängda juluppehåll för att begränsa produktionen och få ner lagernivåerna.

Mer läsning

Annons