Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jullov i Sandviken utan saxofon

SANDVIKENMånga världsartister har utbildat sig på Berklee College of Music i Boston, en av världens största musikskolor. Nu går Johan Pyykkö från Sandviken i stjärnornas fotspår. Han läser det tredje året på skolan och jazzkomposition är hans huvudämne.

Sandvikens stoltheter är bandyn och Bangen. Johan Pyykkö har provat på både ock. Han spelade bandy tills han var 15 år. Då valde han musiken som han nu satsar helhjärtat på.

Bandyintresse
Bandyintresset kan han ha ärvt från pappa Paavo, som tidigare spelat i SAIK. Musikintresset har han däremot inte fått av någon av föräldrarna. Varken Johans mamma eller pappa spelar något instrument.
Det var som tioåring han började att spela saxofon i den kommunala musikskolan. I dag är han 25 år och saxofonen är fortfarande hans huvudinstrument.
- Vill man bli framgångsrik så går det inte att ligga på latsidan. Vare sig det gäller idrott eller musik, säger han.

Kända jazznamn
Flera kända jazznamn kan nämnas bland de tidigare studenterna på Berklee College. Men i dag inriktar sig skolan inte enbart på jazz utan även på pop och rock. Johan Pyykkö har fått nyttig hjälp av saxofonisten Joe Lavano, tidigare student på skolan, som på senare år återvänt för att lära ut sina kunskaper.
Nu har han jullov. Både från skolan i Boston och från saxofonspelandet. Saxofonen var nämligen för tung och fick inte följa med på resan hem till Sandviken. I vanliga fall övar han minst två timmar om dagen. Resten av tiden ägnar han sig åt att komponera. Han låter sig influeras av många olika musikgenrer.
- Jazz är en generalisering av det jag gör. Jag försöker att hitta olika stilar och experimenterar en hel del. Mitt examensarbete är ett stycke som innehåller ett drum'n base influerat groove som sedan går över till latino, säger Johan Pyykkö.
Som tidigare medlem i Sandvik Small Band har han deltagit i Bangen ett flertal gånger.
- Att spela på Bangen och träffa svenska och utländska artister var lärorikt. Det vore synd om festivalen nu skulle gå i graven. Jag skulle gärna återkomma till Bangen om de ringde mig, säger han.
För framtiden har Johan Pyykkö inga fasta planer. Han tar en dag i taget och försöker samtidigt att nyttja tiden på Berklee College på bästa sätt, genom att lära sig så mycket det går om musiken.

SOFIA JOHANSSON
026-27 75 93