Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julpynt får kunder att jubla

Det är två månader kvar till julafton – men i Köpis i Valbo har julpyntet legat framme i veckor i vissa butiker.

En förpackning silvriga julgransbollar samt glitter och girlanger. Det är vad Lisa Axelsson i Forsbacka precis plockat ned i vagnen på Ikea i Valbo.

– Det blev hela kittet. Sedan såg jag att de hade en gran också som jag tänker att jag ska ha på altanen, säger hon.

Visst känns det lite tidigt med tanke på att det bara är slutet av oktober, men samtidigt så vill hon inte göra samma misstag som ifjol.

– Då var allt slut när jag äntligen skulle handla. Konsumenterna köper ju julsaker redan nu och det är ju de som styr, säger hon.

Ebba Fogelfors, ansvarig för varuhusets julavdelningen, är inne på samma spår: Kunderna vill att butikerna ska plocka fram julsakerna i god tid.

– Jag trodde jag skulle bli utskälld när jag började packa upp sakerna förra veckan, men kunderna reagerade positivt. Flera tyckte dessutom att vi var sena, säger hon.

Madeleine Niemi, dekoratör på Panduro, vet att många av deras kunder vill vara ute i god tid. Redan för tre veckor sedan började pysselbutiken plocka fram de första julprylarna.

– Kunderna tycker det är kul. Vi fick frågor redan i somras när julgrejorna skulle tas fram, säger hon.

Inne på Coop hörs tonerna av ”We wish you a merry christmas” svagt vid julavdelningen. Där står Titti Norén från Sandviken och spanar in några speldosor. Enligt henne var det hög tid att butiken började ställa fram julpyntet.

– För mig kunde det vara jul året om, säger hon och avslöjar att alla julklappar redan är inhandlade.