Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julpyssel kan kosta fingrar

/

Korvtillverkning, stearinstöpning och julbak står för många skador hos handkirurgen så här års, just innan alla handskador från nyårssmällare dyker upp. Många riskerar att få sitta med gipspaket vid granen.

Annons

– Framför allt handlar det om brännskador med stearin och olja. Det är typiska julskador, säger Sven Abrahamsson, verksamhetschef för handkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.
En annan klassisk handskada i juletid är att skära sönder senorna i handen på vassa glasbitar när sköra upp- och nedvända glas används som kakformar.
– Att skära sig på knivar i köttkvarnen, att stoppa ner handen där, är också lätt hänt.
Ofta är det kvinnor som varit i farten med julpysslet i köket och skadat sig. För männen handlar det så här års om andra handskador – de från nyårssmällarna.
– De börjar komma redan nu. Men de har faktiskt blivit färre de senaste åren, dels tack vare lagstiftningen och dels också för att massmedier hjälpt mycket genom att skriva om det.
Men Sven Abrahamsson höjer ett varnande finger:
– Det är inte mindre farligt för det. Att smälla av smällare är alltid farligt och måste ske under trygga och nyktra förhållanden.

Mer läsning

Annons