Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junilistan går framåt

Socialdemokraterna backar kraftigt i den senaste opinionsmätningen från TV 4/Novus opinion.
Samtidigt fortsätter väljarna att strömma till Piratpartiet – och stödet för Junilistan tar ett oväntat skutt uppåt.

Junilistan (JL) får i mätningen stöd av 3,8 procent av väljarna, en uppgång på 1,6 procentenheter sedan förra mätningen. Siffran är dessutom betydligt högre än i de senaste opinionsmätningarna, som visat på ett stöd på i snitt omkring 2 procent.
Även Piratpartiet (PP) ökar och får nu stöd av 8,5 procent. Novus opinion konstaterar dock att det återstår för PP att förmå sina sympatisörer att verkligen ta sig till vallokalen, då partiet är starkt i grupper där relativt få brukar gå och rösta.
Samtidigt tappar dominanterna Socialdemokraterna och Moderaterna mark. Störst är nedgången för S, som i mätningen mist 3,9 procentenheter och hamnar på 26,5 procent. M har förlorat 1,2 procentenheter och landar på 19,0.
Folkpartiet når med 11,1 procent i stöd sin högsta notering under valrörelsen. Även för Miljöpartiet går det fortsatt bra.
Enligt TV 4/Novus opinion är lördagens mätning den färskaste i sitt slag eftersom den i sin helhet genomförts under sista valveckan.