Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jympaledare renoverade Royal bio

GÄVLE
Den ideella föreningen Friskis och Svettis har haft ärevördiga Royalbiografen som jympalokal i drygt tio år. På lördagen återinvigdes den efter en omfattande renovering. Den startade i somras och kostade 800 000 kronor.

Annons
Skanska har hjälpt till med ombyggnaderna samtidigt som föreningens egen ledarstab har lagt ner ett oerhört arbete.
- Vi har samlat i ladorna i flera år och har därför klarat satsningen utan att behöva ta lån, berättar ordföranden Berit Westerdahl.
Hyresvärden har också varit med på satsningen och det får föreningen betala igen genom höjd hyra.

Mingel med cider
Vid återinvigningen hölls några små tal och medlemmar minglade i den före detta biofoajén där det bjöds snittar och cider.
Verksamhetsledaren Pialena Wihlborg berättade att det har varit en jobbig period med allt ombyggnadsarbete.
- Vi har också haft väldigt mycket kul i Friskis och Svettis-anda. Hoppas ni kommer att trivas i nya Royal. Vi är i alla fall väldigt stolta, sa hon.
Pialena fick ta emot en tavla med diverse fynd som gjorts under renoveringen.
I ett fack finns spikar från olika tidsepoker (huset är runt 100 år). I ett annat finns en målad bit puts som fanns i en av väggarna. Ännu ett fack innehåller en rad mynt som också hittats under ombyggnaden. Där finns valörer från en tvåöring till en tiokrona.
- Tavlan ska givetvis sitta i foajén, deklarerar Pialena.
Träningslokalen har fått nytt ljuddämpat tak och ny belysning. Det enda som lämnats orört är golvet. Omklädnads- och duschavdelningen har byggts om från grunden.

Biografkänsla
Också i foajén har man gjort om rejält men ändå lyckats behålla mycket av känslan från biotiden som slutade 1991 i och med att Filmstaden invigdes.
Det gröna marmorgolvet tvingades man tyvärr riva ut. Det var alldeles för skadat för att kunna repareras. Några marmorplattor sparades och gjordes om till en dricksfontän.
Den byggdes in i delar av väggarna som blev över när man tog upp fönster mellan foajén och träningslokalen.
Den gamla väggfasta vinkelsoffan till vänster i foajén finns kvar och har klätts om. Likaså är den stora runda spegeln kvar.
Friskis har även jympa på Fjärran höjderbadet. Föreningen har ungefär 30 träningspass per vecka i Royal och 20 på badet.
Friskis och Svettis sprider sig till allt fler orter och finns nu också på några ställen utomlands. Den centrala organisationen utbildar alla ledare och ser till att föreningarna uppfyller kvalitetskraven på verksamheten.

Över 4 000
Föreningen i Gävle har passerat 4 000 medlemmar. Första gången var våren 2002 då medlemsstocken var 4 001 personer. Antalet varierar litet från termin till termin. Antalet är alltid litet lägre på höstarna. Man blir medlem genom att köpa termins- eller årskort.
För att hålla igång de många träningspassen krävs många ledare. Gävleföreningen har ungefär hundra jympaledare att tillgå. Alla gör jobbet ideellt.
På lördagskvällen fick många av dem litet lön för sitt slit både med jympan och med ombyggnaden. De bjöds på fest i den nyrenoverade lokalen.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se