Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Käcka 40-talsmilitärer när "Giv akt på bruket!" spelas på Högbo Bruk

På fredag är det premiär för kostnadsfria folklustspelet "Giv akt på bruket" på Högbo Bruk. Specialskrivet av Jessica Andersson utifrån Högbo Bruks historia med 1940-talet som fond.

En overklig känsla infinner sig vid besöket på Gamla Herrgården i Högbo Bruk två dagar innan premiären för "Giv akt på bruket!". Militärer i tidstypiska uniformer utlånade från Gästrike Militärhistoriska Förening och kvinnornas klädsel i samklang med den anrika herrgårdens miljö - ger en känsla av att verkligen vara tillbaka sjuttio år i tiden. Framför ögonen spelas käcka beredskapsfilmer i svartvitt upp.

Tv-klippet: Smakprov ur "Giv akt på bruket"

Här repeterar ensemblen när det inte regnar för häftigt, för allt spelas utomhus framför herrgårdens front. Sedan två veckor har de repeterat i en källarlokal i Sandviken.

Alla skådespelare har tidigare erfarenhet av folklustspel utom Olof Edman som gör furir Lars Lundström. En grundstomme är att alla inte kan vara roliga. Det måste finnas motparter.

– Du ska finna din plats. Du är ett kugghjul, beskriver han genrens form.

Jessica Andersson, bördig från trakten har skrivit manus och regisserar föreställningen tillsammans med partnern Viktor Ståhl som står för musiken. Allt är nytt och handlingen bygger på research från historiker. Herrgården fungerade som inkvartering för militärer under andra världskriget så miljön är optimal. Nya herrgården lite längre bort var flyktingboende vid den här tiden för finska krigsbarn, polacker och ingermanländare. En fänrik har till och med besökt ensemblen för att de ska klara av manöver och giv akt på rätt vis.

Handlingen utspelar sig under en dag och går ut på att den nya rekryten Oskar Jonson, spelad av Johan Persson kommer in på regementet. Han är lika förvirrad som publiken till en början och fungerar som en slags ciceron.

Jessica och Viktor träffades i Värmland och har även bott i Trelleborg där de satt upp föreställningar. Till Högbo flyttade de för ett år sedan och satte då upp den musikalliknande "En sommarvals". De driver tillsammans bolaget JV Musik och Teater. Produktionstakten är hög - bara senaste året har de satt upp fem uppsättningar.

– Det finns något för alla i "Giv akt på bruket". Det är inte fars, revy eller buskis. Ett folklustspel eller brukskomedi helt enkelt, säger Jessica Andersson.

Niclas Billner som spelar menig Bernt Olofsson hyllar Jessica och Viktor.

– De är helt fantastiska. Proffessionella men ändå lugna och trygga.

Dessutom kan de titulera sig matchmakers - då det var via en tidigare uppsättning som Johan Persson och Sara Carlsson (spelar dalkullan Anna Eriksdotter) fann varandra även privat.

Fri entré gäller, men man får gärna skänka pengar om man vill se en fortsättning nästa år. Föreställningen skulle inte gå att visa gratis utan stöd från Göranssonska Stiftelserna och Högbo Bruk.

Premiär fredag 15 juli 19.00. Visas 16/7 - 16.00 och 19.00, 17/7, 16.00 samt 19/7-22/7-19.00 och 23/7 - 16.00.