Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kackerlackor allt vanligare

Vägglöss och kackerlackor har blivit allt vanligare i Gävle.

Under de senaste två åren har problemen ökat med 30–40 procent, enligt Rolf Wickenberg på Anticimex i Gävle.

– Häromdagen var en av våra tekniker inne i en lägenhet med tusentals kackerlackor.

Inget av de två skadedjuren finns i vår natur. Att de ändå hamnar i en del bostäder beror på att människor tar med sig dem hem.

– Man är ute och reser och ställer ifrån sig packningen på ett vandrarhem eller ett sämre hotell, sen får man gästerna med sig i väskan. De kan också följa med importerade varor, säger Rolf Wickenberg.

Vägglusen är 5–6 millimeter lång och kan ligga i dvala i flera månader innan den vaknar till och ger sig tillkänna. Ofta är det betten på kroppen som väcker folks misstankar.

– De är ljusskygga och kryper in bakom lister och tavlor. På natten kommer de fram för att suga blod, precis som en vampyr, säger Rolf Wickenberg.

Den mest effektiva saneringsmetoden är att placera sängar och annat möblemang i ett tält som värms upp till 75 grader. Efter fyra timmar har alla löss dött.

– Om man har tillgång till bastu kan man göra samma sak med sina väskor när man kommer hem från en resa, säger Rolf Wickenberg.

Eftersom kackerlackor gillar samma mat som människor kan de snabbt föröka sig om de har tillgång till ett välfyllt skafferi. En av Anticimex skadedjurstekniker var nyligen på besök i en lägenhet där familjen hade varit bortrest under en period.

– Det var helt svart på golvet. Normalt sett handlar det om ett hundratal, men ibland kan det vara tusentals individer i ett hushåll, säger Rolf Wickenberg.

Att bli kvitt kackerlackor kan i extrema fall ta uppemot en månad. Bostaden måste evakueras och tömmas på allt lösöre innan den fylls med en kemikalie.

– Kackerlackan har förmågan att lägga kapslar med 20 ägg i varje och giftet går inte igenom kapseln. Därför måste man låta giftet verka i några veckor tills de små kackerlackorna kommer ut.