Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffebönor jubilerar på Spegeln

Den kvinnliga barbershopkören Coffee Bean Show Chorus firar sitt elvaårsjubileum med en show på Spegeln i Gävle.

Kören består av 30-35 kvinnor i spridda åldrar, men antalet aktiva medlemmar varierar lite beroende på om någon till exempel är föräldraledig, berättar Kia Kimhag, en av medlemmarna

Barbershop, som är en amerikansk musikgenre från slutet av 1800-talet, fungerar alldeles utmärkt i Sverige, får jag veta.

– Vi sjunger både traditionella, amerikanska barbershopsånger och svenska låtar som är omgjorda till barbershopstämmor, säger Kia.

Vilken typ av publik har ni?

– Oj, det är verkligen blandat! Allt från våra egna barn till pensionärer, men de flesta är väl mellan 25-60 år, skulle jag gissa. Sedan gör vi temashower också, som till jul, och olika teman lockar olika människor, så klart.

Anpassar ni musiken efter publiken, eller tänker ni inte alls på det?

– Egentligen inte, men vi försöker hålla oss någorlunda aktuella på så sätt att vi till exempel har ett ABBA-medley nu i samband med filmen Mamma Mia.

ABBA måste vara tacksamt?

– Ja, visst är det så! Och dessutom är det väldigt roligt att sjunga ABBA också, ler Kia.

Och fäblessen för gruppen är tydlig. Under genrepet när det är dags för låtarna, som nästan kan liknas vid ett gäng svenska nationalsånger, är engagemanget och energin på topp. Först värmer kaffebönorna upp med Dancing Queen för att sedan leverera en näst intill perfekt version av Super Trooper. Bra á capella ska få lyssnaren att förtjust undra var instrumenten är gömda, och det lyckas man definitivt med här.

Hur mycket övning krävs, egentligen?

– Vi repeterar varje måndag och varannan helg, men sedan övar stämmorna var för sig också, så sammantaget går det åt en hel del tid. Men nu innan en show lägger vi ner ännu mer tid än vanligt på att repetera.

Vem väljer vad som ska sjungas på era shower?

– Vi har en musikkommitté som gör ett första urval med hjälp av vår dirigent, men sedan beror det på vad som funkar för våra röster, så vi diskuterar mycket tillsammans.

Berätta mer om Jubileumsblandning. Vad handlar den om?

– Precis som namnet skvallrar om så är det en blandning av en massa olika låtar. Ramberättelsen utspelas i en kafémiljö och därifrån gör vi nedslag i andra miljöer. Vi har flera kostymbyten och koreografi.

– Det ska vara show! skrattar Kia.

Jubileumsblandning visas lördag 4 april, kl 14 och 18, och söndag 5 april, kl 15.