Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffeodlarna får ta förlusterna

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser om att Gevalia måste göra något drastiskt och höja sitt pris på kaffe som en följd av att dollarkursen är så hög. Då dollarn var i botten och skörden av kaffe var bra i Colombia höll de däremot tyst och fyllde sina lager med så mycket kaffe som möjligt. Kaffeodlarna i Colombia såg däremot inte glimten av denna blomstrande affär. De upplevde raka motsatsen och kaffet som ni drack efter sommaren 2008 var underbetalt. Det kostade oss producenter 2,20 dollar att producera ett kilo kaffe, men vi fick bara 1,90 dollar per kilo.

Hade Gevalia klarat av att göra en sådan urusel affär? Nej, men i Colombia fick kaffeodlarna klara det på ett eller annat sätt.

Hade man sparade pengar kunde man underhålla gården, men eftersom de flesta producenter är småbönder så hade de det mycket svårt. Resultatet blev nästan en halvering av kommande skörd i april.

När de stora, monopoliserade kaffebolagen i Colombia nu inser att de inte har tillräckligt med kaffe att exportera till de stora utländska importörerna så höjer de priset på kaffe, men då är det redan för sent för småbönderna för den här säsongen.

Så här har det hållit på de senaste tio åren. Bönderna har inte mycket att säga till om, eftersom det nästan är omöjligt för en liten kaffeodlare att exportera sitt eget kaffe. Exporten måste ske genom stora, monopoliserade bolag. Det är de som får vinsten på kaffet i Colombia och utanför Colombia är det stora företag som Gevalia som får vinsten. Kaffeodlarna däremot måste fortsätta att arbeta med hoppet om ett bättre pris nästkommande år.

När en liten kaffeproducent lyckas exportera sitt eget kaffe så finns det inget rosteri i Sverige som vill köpa det kaffet, eftersom de redan kan köpa kaffe till osannolikt billiga priser från stora aktörer på marknaden i Colombia. Detta får en att undra över hur dessa affärer går till.

Blundar de stora importörerna av kaffe i Sverige för hur produktionen och proceduren för export av kaffe går till i Colombia?

Café Sarria

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare