Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaliber polisanmälde SDU

Övervakningsfilmen från färjan visar hur Louise Erixon, ordförande för SDU i Gävle, går runt med en ryggsäck, som sedan försvinner. Enligt P1-programmet Kaliber kan den ha innehållit försvunnen inspelningsutrustning.

Kaliber lät tre personer bli medlemmar i Sverigedemokraterna för att granska partiet inifrån. Under en båtresa mellan Tallinn och Stockholm avslöjas reportern Caroline Stenvall av bland andra SDU-ordföranden Erik Almqvist.

Hon rusar därifrån, men hennes väska blir kvar i hytten hos ungdomspolitikerna. Väskan innehöll bland annat kamerautrustning.

Senare går Erik Almqvist och Christian Westling, också han ungdomsförbundare, in i reporterns hytt och är där inne en minut.

De tar sig in med hjälp av ett nyckelkort, som en kvinnlig SDU-medlem hämtat ut genom att uppge reporterns namn i receptionen. Vem som hämtar ut nyckeln framgår inte.

Louise Erixon är inte med vid konfrontationen i hytten, men den film som Kaliber lagt ut på Sveriges Radios hemsida visar hur hon kommer ut ur samma hytt senare och har en svart ryggsäck över axeln.

Enligt Kaliber kan ryggsäcken ha innehållit reporterns väska och därmed också inspelningsutrustningen. Övervakningskamerorna visar hur Louise Erixon bär runt på en svart ryggsäck och sedan går ut genom en dörr ut på däck. När hon kommer tillbaka är ryggsäcken borta.

Kaliber polisanmälde SDU, men någon väska fick reportern aldrig tillbaka och åklagaren lade också ner utredningen.

Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävle, säger att han inte kan redogöra för några detaljer om vad som hände på färjan, men att han generellt inte förstår radioprogrammets granskning.

– Det är bara oss de har granskat så här. Det är helt omöjligt att bedöma uttalanden när man inte ser kroppsspråket. Det är bara korta klipp de har lagt ut.

Granskningen har också diskuterats i partiet.

– Absolut. Det går inte att komma ifrån. Hela grejen är oseriös, säger Roger Hedlund.

GD har försökt nå Louise Erixon på flera olika sätt, men utan att lyckas.