Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalkstoft från Sandvik retar bilägare

SANDVIKENKalkdamm från Sandviks slaggdeponi har återigen ställt till det för många bilägare i området.

Annons
- Det är som ett vitt lager som lagt sig på bilen och det går inte att tvätta bort med vanlig tvätt. Det har liksom bränt fast i lacken, så hur det där är för djur och människor det vågar jag inte tänka på, säger Leif Edvinsson i Boänge.

Dammoln ger sig av
Sandvik Steel har under många år haft problem med sin slaggdeponi. När restprodukterna från tillverkningen av rostfritt stål hälls ut i deponin består de till stor del av bränd kalk som lätt dammar.
- Vid viss väderlek kan det då hända ett koncentrerat dammoln ger sig av ut över stan, säger Sandviks miljöskyddsingenjör Lars-Gunnar Sjölund.
Han påpekar dock att det inte finns någon risk för skador på människor och djur, och om miljön i övrigt påverkas av kalken så är det snarare i positiv riktning.
- Om dammet ramlar ner på en bil händer normalt ingenting heller men om luftfuktigheten är hög eller om det regnar så kan det ske en kemisk reaktion med den brända kalken. Har man då otur kan det bli små skador i lacken, säger Lars Gunnar Sjölund.
I går förmiddag fick Leif Edvinsson i Boänge besök av ett par personer från Sandvik som var ute och inspekterade drabbade bilar.
Från Sandviks sida uppmanar man drabbade bilägare att visa upp bilen vid Centralvakten innan de tvättar den, för att få ersättning för utgifterna.
- Det får ske en bedömning från fall till fall om det räcker med en biltvätt eller om man behöver göra något åt lacken, säger Lars Gunnar Sjölund.

Ny metod lösningen?
Redan nästa vecka ska en ny bevattningsanläggning tas i drift vid deponin.
- Den bygger på att man fyller på med vatten redan innan man vickar ur grytan med restprodukter. Det sker med en ny metod som vi tror kommer att lösa mycket av det här problemet som vi haft i flera år.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se