Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kall och blöt midsommar väntas

På Systembolaget strejkas det – men SMHI utlovar en blöt midsommar. Gästrikland och Dalarna hör till det område där vädret blir allra sämst
Den som vill hålla sig varm och torr får stanna inomhus. Eller möjligen bege sig till ostkusten.

Sämst blir vädret i de nordvästra delarna av Svealand, där midsommarfirarna får utrusta sig med sig paraply och tjock tröja för dansen kring stången. 
- Dalarna, Jämtland, Gästrikland och Hälsingland - där är prognoserna som sämst, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.
De varmaste temperaturerna, runt 15–17 grader, finns på ostkusten i Svealand och Götaland. Men inte heller där är man förskonad från regn. 
- Man kan ha tur med vädret och kanske bara ha någon skur under dagen, om man inte befinner sig där det är som mest ihållande regn.
Just skurar är ett vanligt fenomen på midsommarafton. Speciellt varmt brukar det inte heller vara, medelvärdet de senaste 100 åren är 20 grader för Stockholm och 18 för Östersund. Kallast var midsommaren 1987, då det på en del håll i inre Norrland var nära noll grader.
Den som tycker att strålande solsken hör till midsommarfirandet får söka sig utanför Sveriges gränser. 
- Medelhavet är ett ganska bra tips med 25–30 grader, om det är sol och värme man vill ha, säger Alexandra Ohlsson.