Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källbergs byggnadsvård sålt efter 41 år – lever vidare hos Kossan och Kalven

Förra veckan blev det klart. Kossan och Kalven Bygg har köpt Källbergs byggnadsvård. Stefan Källberg som snart fyller 70 kan se fram emot att skifta ner.
– Det känns skitkul och även jag ingår i affären, säger Stefan.

Efter 41 år har Stefan Källberg sålt sitt skötebarn, företaget Källbergs byggnadsvård. Även de Gävlebor som inte har haft några byggprojekt har säkert sett den röda duetten puttra fram på stan. Men Stefan deppar inte, tvärt om är han på riktigt gott humör.

– Företaget kommer att leva vidare, därför är jag en lycklig man. Kossan och Kalven tar över mitt företag, det är det bästa som kunde hända, säger han.

I februari fyller Stefan 70 år, det känns i kroppen och han har tänkt på det ett tag. Vem eller vilka skulle kunna föra hans mission om byggnadsvården vidare? Han rådgjorde med sonen Oskar Källberg som jobbar i företaget och han föreslog att de skulle fråga Kossan och Kalven. I början av november blev affären klar.

­– Det känns skitkul och även jag ingår i affären. Jag får fortsätta jobba åt dem, i alla fall ett år till. Kossan och Kalven har en jäkla bra inställning, de har jobbat med gamla hus tidigare och Kalven älskar snickerier, säger Stefan.

Stefan ser fram emot att skifta ner. Han renoverar fortfarande gamla fönster men jobbar mest med rådgivning. Efterfrågan ökar hela tiden. Byggnadsvård handlar om hållbart byggande med bra material, miljövänligt och ligger helt rätt i tiden.

Källbergs bygg startade 1979. På 1980-talet lanserade Göran Gudmundsson på Länsmuseet "Bevara mig väl!". Han och Stefan började samarbeta. Göran öppnade Centrum för byggnadsvård i Gysinge. Stefan blev allt mer specialiserad och i dag heter företaget Källbergs byggnadsvård.

– På senare år har intresset ökat bland unga människor. De lämnar stan för att köpa hus på landet och vill renovera varsamt, säger Stefan.

Vi åker till Kossan och Kalven i Stigslund. Stefan kör vant sin ferrari-röda volvo duett från 1966. Den kommer han att behålla. Kossan och Kalven startade sitt företag 2005. Då var de två och i höstas hade de växt till elva personer. Nu utökar de med ytterligare två byggnadsvårdssnickare samt en erfaren konsult. Kossan och Kalven kommer att behålla båda varumärkena och därmed bredda sin kompetens. Vad tänkte ni när ni fick frågan om att köpa Källbergs byggnadsvård?

– Först trodde vi att det hade snurrat runt i huvudet på Stefan. Men när han sa att det var Oskars idé tog vi det som en fjäder i hatten. Det kändes bra direkt, säger Kalven.

Bröderna har byggt sin verkstad ett stenkast från pojkrummet i Stigslund där de växte upp. Smeknamnen har hängt kvar sedan de var små. Bo som var äldst kallades för Bo-ko, som så småningom blev Kossan. Lillebror Kent hette Kalven redan innan han var född.

– Jag har petat lite i byggnadsvård tidigare. Jag var med och renoverade gamla fängelset och har tagit fram många gamla golv. Nu har vi precis börjat inreda en vind nära Gammelbron. Det är svårt men jättekul, säger Kalven.

Verkstaden är rymlig med högt i tak. Mellan brädor och maskiner ligger ett kök som väntar på att monteras. En trappa upp har de inrett ett rum åt sig själva.

– Vi vill känna oss som hemma på jobbet, kom upp får du se, säger Kossan.

Under snedtaket finns biljardbord, bardisk, vinylspelare och en bubbelpool. Barndomens pojkrum från höghuset har uppgraderats en del.