Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källorna är motstridiga, ibland förfalskade

Det är omstritt hur det berömda biblioteket i Alexandria förstördes. Jag brukar framhålla att källorna är motstridiga och ibland rena förfalskningar. Till slut citerade jag Sture Linnér som nyligen avlidit. Han skriver i en understreckare i SvD den 20 mars; Alexandrias vetenskapliga underverk:

”Men Alexandriabiblioteket härjades verkligen av eld, fastän 638. Då utplånades det av kalifen Omar, som menade att om grekernas skrifter överensstämde med Koranen behövdes de inte och om de stred mot Allas ord var de inte önskvärda och måste förstöras. Bokrullarna användes som bränsle i stadens 4 000 badinrättningar och sägs ha räckt till att värma badvattnet i sex månader. Alexandriabiblioteket existerade i omkring 937 år. Och nu har det återuppstått, förunderligt att säga”, slutar Sture Linnér i sin artikel.

Legenden om kalif Omars förstörelse av biblioteket brukar anföras som ett filosofiskt dilemma. Om böckerna i biblioteket inte innehöll Koranens lära, var de onyttiga och borde därmed förstöras; om de innehöll Koranens lära var de överflödiga och borde också förstöras.

För egen del har jag svårt att se att lärdomsgiganten Sture Linnér, som ofta anlitades på det nyöppnade biblioteket, ville sprida någon som helst kristen fördom mot islam. Men tolkningen är givetvis fri.

Mitt budskap är hur som helst att vi måste värna biblioteken och bekämpa fördomar var dom än uppstår genom att värna boken och yttranderätten på världsbokdagen.

Hälsningar

Gösta Carlestam

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare