Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalven Kalle har fått smak på livet

När försommarvärmen trycker över älgparken ligger de fullvuxna djuren lågt. Men i ett skuggigt hörn strax innanför entrén rör sig en liten, nyfiken krabat på stappliga ben. Här bor älgkalven Kalle.

Annons

Han är tre veckor gammal, väger 18 kilo och har precis lärt sig suga på nappflaska. Likt Ferdinand under sin korkek ligger älgkalven stundtals stilla under någon av parkens furor och tuggar på ormbunkar. Men sällskapssjuk piper den desto oftare för att pocka på sina skötares uppmärksamhet.

– Tro inte att det är något latmansjobb. Det är värre än att ha hand om ett spädbarn. I natt ville han upp och gå klockan halv fyra, säger älgparksägaren Lars Arkesjö, som i skift tillsammans med sonen Petter tar hand om kalven under dygnets alla timmar.

För ett par veckor sedan hämtades älgkalven i Alfta mellan Bollnäs och Edsbyn. I ett halvt dygn hade den då irrat längs riksväg 50 innan en orolig privatperson hörde av sig till älgparken i Ockelbo. En teori är att mamman haft två kalvar och att grupperingen splittrats vid ett anfall av ett rovdjur.

– Han letade efter henne här i parken i ytterligare ett par dagar. Sedan blev han helt apatisk och det såg riktigt illa ut. Han var vid pärleporten och knackade på, säger Lars Arkesjö.

Men välling och bengymnastik i den åtta kvadratmeter stora skötarstugan fick snart älgkalven på benen igen. En dryg vecka senare är det full fart på den och människor har blivit något naturligt i dess liv. En källa till flask-välling, som den glupskt suger i sig var tredje timme.

– Det här är den första övergivna kalven som vi tagit hand om. Det känns fantastiskt att kunna rädda ett liv och ge honom en ny chans, säger Petter Arkesjö.

Om ett år förväntas Kalle väga uppåt 650 kilo och ha en mankhöjd på över två meter. Då kommer han, likt de andra sex vuxna älgarna och tre kalvarna, strosa fritt i den 14 hektar stora älgparken. Kanske i samma hägn som tvååringarna Viktoria och Daniel.

– Men Kalles namn har ingenting med kungafamiljen att göra. Vi bara kände från första stund att han var en Kalle. Dessutom finns det redan en Kungen och en Silvia i en park nere i Småland, säger Lars Arkesjö.