Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameran rullar för allra sista gången

”Tystnad! Tagning!” – klapp! I onsdags smällde Bessermergymnasiets filmklapp ihop för sista gången. I alla fall under film- och TV-esteternas ledning. I höst blir filmutbildningen i stället en del av medieprogrammet.

En nervös man tar kärleksfullt emot sin kvinna, kramar henne ömt och luktar på hennes hår. Stunden senare konstaterar han med oroliga grimaser att den stora stunden är kommen. Det är nu som han ska fråga henne om hon vill gifta sig med honom.

Scenen är som tagen ur en romantisk komedi – och det är just vad den är. I går togs de sista tagningarna av filmen som ska hjälpa eleverna vid Bessermergymnasiets estetiska film- och TV-program att ta studenten.

– Det är vårt slutprojekt i utbildningen. Det är nu vi använder det vi har lärt oss. På fredag börjar vi med redigeringen, förklarar Sigge Erkelius, 18, den som ansvarar för att varje scen klappas igång på rätt sätt, på filmspråk kallad ”klappare”.

Alla eleverna har tilldelats roller för att tillsammans utgöra ett team bakom kameran. På altanen till den lilla stugan i Kungsfors trängs bland andra ljud- och ljusarbetare med kostym- och rekvisitaansvariga. I två dagar har de hållit till här tillsammans med regissören Markus Bohman och två skådespelare som tagits in från Stockholm.

– Så här nära en riktig filminspelning har vi inte varit tidigare. Nu får vi känna på hur det verkligen är att jobba som filmarbetare, säger Sigge Erkelius.

Filmläraren Israel Benavides håller med.

– Det är ett samarbete där vi blandar eleverna med professionella. Eleverna får prova på hur det är att jobba med film på riktigt och se om det tilltalar dem, säger han.

Klapparen Sigge Erkelius konstaterar att tisdagens arbetsdag blev lång. Från åtta på morgonen till tio på kvällen tilltalar inte heller producenten Per Larson, 18.

– Film är ett kul uttryckssätt och jag gillar min administrativa roll. Men arbetstiderna gör att jag nog kommer att jobba med annat i framtiden, säger han.

De är de sista film- och TV-esteterna som tar studenten vid Bessermergymnasiet. Från och med i höst kommer filmutbildningen i stället att utgöra en inriktning inom medieprogrammet.

– Den stora skillnaden är väl att eleverna får läsa foto också, säger Sigge Erkelius.

Ingen på plats i Kungsfors vill avslöja hur det går med frieriet i filmen. I stället hänvisas nyfikna till filmvisningen på Bessermergymnasiet senare i år. Eller kanske till någon utländsk biograf.

– Filmen som spelades in av förra årets elever gick på filmfestivaler i bland annat London och New York. Naturligtvis satsar vi högre än så, säger läraren Israel Benavides.