Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror stoppar skadegörelse?

GÄVLETvå skolor i Bomhus börjar använda videoövervakning i kampen mot den svåra skadegörelsen.

Det kontroversiella beslutet fattades av länsstyrelsen den 29 maj. Kommunen, som sökt tillståndet, får nu installera fyra mobila kameror och tre falska kameror, så kallade "dummys".
- Ingen har vid husfasaderna att göra efter verksamhetstid, säger Jens Gagge, kommunens biträdande säkerhetschef, som var påtagligt nöjd när Gefle Dagblad informerade om länsstyrelsens beslut.
Kamerorna ska vara riktade mot fasaderna på Källmurs- och Källöskolorna.
När någon ansöker om övervakning med kamera ska länsstyrelsen väga nyttan av övervakning mot behovet att värna individens integritet.
- Det eventuella behovet, påpekar Jens Gagge.
När det gäller det båda Bomhusskolorna sökte kommunen tillstånd att endast filma fasaderna, och bara under kvälls- och nattetid, då få personer har anledning att röra sig på skolgårdarna.
Ingen av rektorerna på skolorna har heller motsatt sig övervakningen.
Därmed vägde behovet att skydda skolorna från skadegörelse, som glaskrossning och klotter, över.
Under hela våren har man dragits med upprepad skadegörelse, som kostar stora summor att åtgärda.

Utrustning finns
I hela kommunkoncernen ligger kostnaderna för skadegörelse på i snitt på 2,2 miljoner kronor per år - och inom Barn och Ungdoms verksamhet kostar Bomhusområdet mest.
I början av februari krossades 24 fönsterrutor på Källöskolan, en vecka sedan var det förskolan Vikingagården som fick 19 fönster krossade, för att bara nämna två incidenter bland flera.
När kameraövervakning använts i andra kommuner har skadegörelsen minskat.
Jens Gagge utesluter inte att man i spåren efter kammarrättsdomarna i Göteborg och Stockholm, där övervakning i taxibilar tilläts, tänker göra fler ansökningar om kameror.
- Det kan bli en utsträckning till andra ställen. Receptioner och betalningsställen kan vara aktuella, säger säkerhetschefen, och nämner bibliotek och badhus där pengar är i omlopp.
Kameraövervakningen vid Bomhusskolorna kan starta med kort varsel, eftersom kommunen redan äger nödvändig utrustning.
MATS HEDSTRÖM