Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamin orsakade villaabrand

GÄVLE
Ett överhettat skorstensrör från en braskamin ledde till brand i en villa på Birkagatan nära Parkvägen mellan Kaserngatan och Fleminggatan vid lunchtid på söndagen.

Annons
Det brann i trossbottnen mellan källare och bottenvåning när brandkåren kom fram och huset var delvis rökfyllt.
Det stod snabbt klart att golvet kring skorstenen måste huggas upp. Det är en vansklig åtgärd eftersom man genom att öppna golvet tillför syre till brandhärden. Storbränder har ibland uppstått vid sådana tillfällen. Därför kallades även räddningsstyrkan i Sandviken in. Den sattes in för att undersöka trossbotten i taket.
Efter en dryg halvtimme ansågs branden vara under kontroll. Brandstyrkan satte även in en värmesökande IR-kamera för att slå fast att det inte fanns fler brandhärdar i trossbottnarna.
Husägaren hade nyligen installerat en braskamin. Av allt att döma har skorstensröret blivit så varmt att fyllningen i trosbotten fattat eld.
Familjen fanns hemma när det började brinna. En restvärdesledare sattes in på att begränsa skadorna av branden och släckinsatsen.
Familjen ansågs kunna bo kvar i huset.

OLLE HILDINGSON