Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj brakade åt skogen

NORRSUNDET/SANDVIKEN
Nu får Norrsätraskolans elever stöd i sin kritik mot Skogsindustriernas sätt att framställa kvinnor i tidningen Framtidsresan. De fackliga organisationerna vid Stora Enso i Norrsundet kräver att Skogsindustrierna plockar bort bildreportaget där en lättklädd tjej på tio bilder ska illustrera hur trä och papper är en del i vardagen.

Annons
- Vi är inga mansgrisar och vill inte bli sedda på det viset. Det är fel att framställa män och kvinnor olika. Det vi i stället måste visa är att män och kvinnor är jämställda, säger Thomas Hedlund Björnwall, som representerar Civilingenjörsförbundet på Stora Enso.

Ilskna mot kampanj
Det var i förra veckan som elever på Norrsätraskolan ilsknade till över bildreportaget i tidningen som är en del i Skogsindustriernas kampanj för att locka unga till branschen. Thomas Hedlund Björnwall ger eleverna sitt fulla stöd.
- Det är jättebra att de säger ifrån. De reagerar med all rätt. Ska män vara påklädda och framställas som aktiva, kreativa och med pondus medan kvinnor är lättklädda, undergivna och trånande? Det är något som vi inte ställer upp på, säger han.
I ett brev till Skogsindustrierna riktar de fackliga organisationerna vid Norrsundets bruk skarp kritik mot bilderna. "Vi kräver att Skogsindustrierna plockar bort materialet, skärper kontrollen och utbildar dem som uppenbarligen inte haft tillräcklig kompetens för att ta fram och godkänna materialet."
Thomas Hedlund Björnwall säger att han tycker det är trist att bilderna dessutom bekräftar fördomar om män i skogsindustrin.
- Vi blir återigen sedda som stofiler. Det är en mansdominerad bransch. Därför är det viktigt att även vi reagerar om vi ska kunna ändra synsättet och förhindra att utvecklingen går tillbaka.

Jämställdhetsplan
Han säger att Norrsundets bruk jobbar aktivt för att omsätta arbetsplatsens jämställdhetsplan i praktiken. Fortfarande är 80 procent på pappersbruket män, men kvinnorna har ökat de senaste åren. Andelen kvinnor som är chefer är större än andelen kvinnor totalt.
- Jag ska inte säga att det är jämställt, det är långt dit och det finns orättvisor kvar, men vi jobbar på det.
Thomas Hedlund Björnwall har dock inga stora förhoppningar om att Skogsindustrierna ska ta ta avstånd från bildreportaget.
- Vi är ett litet bruk. Det är kanske orimligt att tro att vi kan påverka en så stor organisation. Men vi kan - och måste - säga vår mening. Så här får det inte vara.
Gefle Dagblad har även sökt Per Nikolausson på Skogsindustrierna för en kommentar.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se