Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj för bättre medicinkoll

Felmedicinering orsakar mycket lidande och stora kostnader. Nu startar landstinget en kampanj för att få patienterna att hålla bättre koll på sina läkemedelslistor.

Enligt beräkningar beror en av tio inläggningar på sjukhusens medicinkliniker på att patienterna medicinerat fel.

Det kan handla om att de inte tagit de medel de blivit ordinerade eller tagit för hög eller låg dos.

Ofta inträffar detta i fall där patienten har flera sjukdomar och tar många olika mediciner.

Att hålla koll på vilka mediciner man ska ta är inte helt enkelt i dag. Patienten får en läkemedelslista från sin läkare och en annan läkemedelslista från apoteket. Listorna stämmer inte alltid överens och risken för sammanblandning är stor.

– Tyvärr ser listorna snarlika ut, säger Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.

Med en affischkampanj i väntrum och på apotek vill landstinget nu lära patienterna att förstå skillnaden mellan listorna och hur nödvändigt det är att ha koll på sin medicinering.

Den viktigaste läkemedelslistan är den man kan få från sin läkare, framhåller Stefan Back. På den listan står vilka mediciner man ska ta och i vilka doser.

– Man bör alltid se till att ha en sådan läkemedelslista aktuell, säger han.

Apotekets lista ”Mina sparade recept” däremot kan innehålla läkemedel som patienten inte längre tar eftersom behandlingen är avslutad. Doseringarna kan också vara inaktuella. Den listan får absolut inte användas som underlag för hur man ska ta sina mediciner, betonar Stefan Back.