Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen för Lejla fortsätter i Gävle

GÄVLE- Vi ska fortsätta kämpa för att Lejla och hennes familj ska få stanna i Sverige.

Det förklarade Harry Eriksson som under månader kämpat för att familjen ska få uppehållstillstånd.
På lördagen anordnades en demonstration mot inhuman flyktingpolitik på Stortorget. Här stod flera talare upp och fördömde den svenska flyktingpolitiken samtidigt som politiker gick runt med insamlingsbössor för att få bidrag till Lejlas familj.
- Det måste finnas en lösning på problemet, fortsatte Harry Eriksson. Genom demonstrationen försöker vi få respons från allmänheten och samtidigt få in pengar till familjen uppehälle.

På psyket
Lejlas föräldrar har nu tillbringat två dagar på psykavdelningen i Gävle.
- Föräldrarna måste få vård, menade också advokat Tryggve Emstedt som sköter familjens frågor gentemot myndigheterna. Och det handlar om sluten psykvård eftersom de är helt slut i kroppar och nerver.
Trots att utlänningsnämnden avslagit familjens senaste begäran om att få stanna fortsätter Tryggve Emstedt att kämpa vidare.
- Det måste ställas större krav på utlänningsnämnden, anser han. Nämnden måste veta vad som händer med Lejla och familjen när de kommer till Italien eller Bosnien. Vem tar ansvaret? Det går inte att acceptera de fel Sverige gör gång på gång när det gäller flyktingpolitiken.

Mer material
Advokaten samlar mer material för att familjen ska få bli kvar i Sverige.
- Har läkarintygen bedömts på rätt sätt, undrar Emstedt. Lejla behöver vård i första hand fram till oktober. Då ska blindtarmen öppnas och medicineringen till tarmarna ska ske den vägen. Sedan blir det dags för operation om ett år.
Tyvärr var det inte många som hade samlats till demonstrationen.
- Det är fint väder, men jag tycker ändå att det har kommit fler i dag än det gjort tidigare, menade Emstedt.
Tryggve Emstedts engagemang för flyktingfamiljer är vida känt. I dag har han mellan 100 och 150 familjer som han kämpar med myndigheterna om. Dessutom är han konsult åt närmare 100 familjer.
- Så det brukar bli ungefär 80 timmars arbetsvecka, säger han. Det blir lite svårt att hinna med brottsmålsfallen även om jag har 20 mål den närmaste framtiden.

Hårt angrepp
Tomas Tobé, generalsekreterare i moderata ungdomspartiet, gick till hårt angrepp mot regeringens flyktingpolitik.
- Det är ingen human flyktingpolitik att de drabbade ska få vänta så länge innan de får besked om de får stanna, menade Tobé. Sverige är det land i EU som driver den mest destruktiva flyktingpolitiken. Det är heller inte humant att så många flyktingar tar livet av sig i flyktingförläggningarna.
- Är rättssäkerheten bra när samma personer skriver lagen, följer lagen och sedan verkställer den, undrade han.

Amnesti
Enligt Tobé ska de 2000 som lever under utvisningshot få amnesti.
- Många länder har ställt upp när de sett vilka konsekvenserna blir, sa Tobé. Vi anser att alla som varit i Sverige i sex månader också ska få stanna kvar i landet.
Ulla Hoffman, vänsterpartiet och riksdagskvinna och Bo Nylund, doktor från Uppsala talade.
De pengar som tidigare samlades in till Lejlas operation ska i stället gå till hjälporganisationen Världens barn.
12 000 i länet har dyslexi
Projekt ska hjälpa personer med läs- och skrivsvårigheter.


GÄVLE
Studieförbundet ABF har beviljats 1,2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden till ett länsövergripande projekt för att hjälpa personer med dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter.
14 arbetslösa eller sjukskrivna med dessa problem ska från hösten ingå i ett halvårslångt projekt och prova nya inlärningsmetoder och tekniska hjälpmedel.

Viktig fråga
- Det här är en mycket viktig fråga. Det är en bortglömd grupp och jag är överraskad att det är så många som är drabbade. Samhället måste ta ett större ansvar för att förebygga i skolorna, tycker Rolf Wiberg från LO, en organisation som deltar i projektet.
Uppskattningsvis 12 000 gävleborgare har nämligen läs- och skrivsvårigheter. För många gör funktionshindret det svårt för dem att etablera sig på arbetsmarknaden. Man räknar med att hela 20 procent av de arbetslösa har dessa svårigheter, jämfört med fem procent av de yrkesverksamma. Och utan hjälp kan de få svårt att ta sig ur arbetslöshet och långtidssjukskrivning.
Det vet Jan Sundqvist från FMLS, Förening mot läs- och skrivsvårigheter. Han har själv levt med handikappet hela livet och fick till och med stryk i skolan för att han inte kunde skriva lika bra som de andra. Sedan tre år har han arbetat aktivt med sina problem och dragit igång dyslexilinjen vid KomVux i Gävle.
Nu medverkar han och föreningen för att fler med läs- och skrivsvårigheter ska få kunskap om och tillgång till de hjälpmedel som finns och ständigt utvecklas.

2,3 miljoner
Totalt kommer projektet att kosta drygt 2,3 miljoner kronor under ett halvår. Pengarna går främst till en sjumånaders tjänst som projektoperatör, internatveckor för de 14 deltagarna, praktikveckor på länets olika ABF-avdelningar och tekniska hjälpmedel. Förutom från EU-fonden bidrar främst Länsarbetsnämnden, ABF, Brunnsviks folkhögskola och Bollnäs kommun med finansieringen.
Projektet går ut på att deltagarna ska få prova på de hjälpmedel som finns för att uppväga funktionshindret och kunna fungera i det verbala och kunskapsintensiva samhället av i dag. Deras nyvunna kunskap ska göra att de får en ökad möjlighet att få jobb. Bland annat genom att ha fått prova på tio veckors praktik som informatör vid ABF-avdelningarna.
ABF-ombudsmannen Åke Söderman hoppas även att det ska ge inspiration för vidare studier hos deltagarna.
- Jag hoppas på minst 14 aha-upplevelser, säger han.
Först ska man dock plocka ihop deltagarna och helst före midsommar. Det blir en handplockning där de lokala föreningarna mot läs- och skrivsvårigheter samt arbetsförmedlingarna och LO får uppdraget.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson_gd.se


GÄVLE
- En kaffe och en kula glass, tack.
Orden upprepade GD:s testpatrull som ett mantra under några dagar på jakt efter den perfekta kaféuteserveringen.
Undersökningen är oerhört ovetenskaplig och bygger på de intryck testpanelen fick under sitt besök vid några av Gävles fikaställen.
Spanmöjligheterna på Coffe House by George är oändliga och personalen på Tant Grön exemplariskt alerta. Men under besöket på fiket i Boulognern insåg vi att den som väntar på nåt gott ibland kan få vänta på tok för länge.

Testpatrull: ANNA HÖGLUND & MAGNUS LUNDQUIST
Foto: LASSE WIGERT & LASSE HALVARSSON

Café Ritz, Drottninggatan, 12.45 en tisdag.

Betyg:

3 (lite instängt)
Läge: Upp för trappen och in genom kaféet så kommer du till uteserveringen som ligger på taket. Läget gör att det inte går att spana på några andra än övriga kafégäster. Magnus hamnar på "fel" sida bordet och har till sin förtret endast en kille med Fredrik Ljungberg-frisyr att stirra på. Anna får något bättre utsikt.
Service: Ingen bordsbeställning. På väg till uteserveringen får man stanna inne vid disken och köpa det man vill ha.
Bord & stolar: Sköna stolar och hyfsat rena bord. Den som vill ha skugga kan välja en plats under markiserna. Själva slog vi oss ned bredvid den lilla fontänen/fågelbadet som står i mitten av serveringen.
Smak & pris: Glasskulan för 15 kronor smakar som den ska och serveras i glasskål med ett käckt rån till. Kaffet är det heller inget fel på och kostar också 15 kronor.

Coffe House by George, Stortorget, 13.40 en torsdag

Betyg:

4 (stöket drar ned)
Läge: Perfekt ställe för den som vill titta på folk eftersom det nästan alltid är liv och rörelse runt Stortorget. Stället ligger i skugga större delen av dagen men det gör inget de dagar då det är varmt i luften.
Service: Ingen bordsbeställning. Glass och kaffe inhandlas i olika kassor inne på fiket.
Bord & stolar: Urdruckna kaffekoppar och annan disk fyller de få lediga bord som finns när vi kommer dit. Magnus sanerar medan Anna går in och beställer. Askkopp saknas vid en första anblick men återfinns sedan sönderslagen på backen under bordet.
Smak & pris: Glassen kostar 13 kronor och finns i en rad smaskiga smaker. Synd bara att den serveras i en trist pappbägare med en plastsked. Kaffet är också gott men kostar 18 kronor vilket svider lite väl i plånboken.

Berggrenska gården, Kyrkogatan, 13.30 en torsdag

Betyg:

5 (mysigast)
Läge: På en bakgård i centrala stan. Bra spanställe för den som är intresserad av småbarnsföräldrar eller pensionärer.
Service: Det man vill stoppa i magen får man gå in och köpa. Personalen klädd i rutiga klänningar smälter in perfekt i den gulliga och mysiga miljön.
Bord & stolar: Snygga och bekväma bänkar och stolar av trä. Parasoller finns vid vissa bord. Askkoppar finns.
Smak & pris: Kaffet för 16 kronor är gott. Glassen är suveränt billig, endast fem kronor för en kula.

Sommarkaféet i Boulognern, 11.20 en onsdag

Betyg:

2 (hallå, service!)
Läge: Kaféet kan knappast ha ett bättre läge. Minigolfbanan på ena sidan och Gavleån på den andra
Service: Soldyrkare och minigolfare som i stora horder letar sig till skogen på sommaren behöver självklart fylla magen efter en stund. Men bara för att konkurrensen är noll och gästerna kommer utan någon större ansträngning så finns det ingen anledning att strunta i god service.
Det tar nästan en kvart innan servitrisen överhuvud taget noterar att vi satt oss vid ett av borden. Därefter tar det över 25 minuter för personalen att hälla upp kaffet och skopa upp glasskulan. Och gästerna var ändå inte speciellt många när testpatrullen gick dit vid 11.30-tiden.
Bord & stolar: Vita och i plast. För den som vill gunga och fika samtidigt finns hammockar. Askkoppar och menyer finns bara på enstaka bord.
Smak & pris: Otäckt svagt kaffe för 18 kronor blir inte bättre av att det serveras i en liten söt kanna. Glassen smakade däremot som den skulle och kostade elva kronor. Fantastiskt nog var den bara en aning smält fastän vi väntat i ofattbara 41 minuter!

Tant Grön, Esplanaden, 11.40 en torsdag

Betyg:

4 (Big Pack?)
Läge: Återigen en uteservering med svårslaget läge. Antingen kan man sätta sig vid borden mot Drottninggatan och glutta på förbipasserande. Vill man ha en parkigare känsla kan man få det genom att välja ett bord längre in.
Service: Personalen är vaken och snabbt på plats, men när det visar sig att vi inte vill äta mat får vi gå till luckan och göra våra beställningar.
Bord & stolar: Sköna stolar och stabila bord. Askoppar finns på borden.
Smak & pris: En liten kula vaniljglass för 10 kronor och som smakar misstänkt lik vanlig Big Pack imponerar inte. Kaffet för 14 kronor är däremot helt okej.

Söderhielmska gården, Södra Kungsgatan, 12.00 en torsdag

Betyg:

3 (Dyr glass)
Läge: Söderhielmska gården ligger på Söder och vetter mot Södra Kungsgatan. Men en häck runt serveringen gör att trafiken trollas bort för ögat.
Service: Personalen är vesselsnabb. Redan innan vi hunnit sätta oss står en servitris bredvid bordet och frågar vad vi vill ha. Det här var också enda stället där vi fick ett kvitto utan att behöva fråga.
Bord & stolar: De röda plaststolarna är inte särskilt snygga men riktigt sköna. En del bord ser smutsiga ut men visar sig vid en snabb fingerdragning över bordsskivan vara rena. Servetter och askkoppar finns.
Smak & pris: Att bara beställa en kula glass på det här stället visade sig vara omöjligt. Vi hänvisades till dessertmenyn och fick till slut köpa en glasscoupe för 31 kronor. Varför denna brist på flexibilitet? Kaffet kostar 16 kronor och var den här dagen blaskigt.


Tillfällig torgplats dyrare än fast
På Stortorget i Gävle betalar torghandlarna olika. För de tillfälliga platserna gäller först till kvarn...


GÄVLE
Stortorget en fredag förmiddag när det är skolavslutning. Stånden är uppslagna och några kunder förhör sig om priser redan vid niotiden på morgonen.
Idyllen är total med fontän, solsken och böckling. Men några handlare är mer nöjda än andra. En skarp linje går mellan handlare med fast plats och andra handlare som varje morgon går upp i ottan för att hinna lägga beslag på en tillfällig plats.
Anna-Carin Magnusson, som säljer blommor i ett attraktivt stånd som vetter mot Drottninggatan, är en av dem.
- Jag försöker etablera mig som torghandlare, men det går inte utan en fast plats, säger hon.
För de tillfälliga platserna är det först till kvarn som gäller. Den riktigt stora nackdelen är att tillfälliga platser kostar mer än fasta.

1 000 kronor billigare
Anna-Carin Magnusson räknar och får det till en månadskostnad på över tvåtusen kronor, medan en fast plats bara skulle kosta tusen kronor i månaden.
Mari-Anne Westman är handläggare på Tekniska kontoret och ansvarar för torghandeln. Enligt henne är skillnaden ungefär 3 000 kronor på ett år mellan fast och tillfällig plats. Den senare typen är tänkt för handlare som kommer till Gävle på morgonen och drar vidare till nästa stad och nästa torg på kvällen.
- Eller för allmänheten i Gävle som vill sälja någon liten sak, säger hon.
Blomsterhandlaren Anna-Carin tillhör inte någon av kategorierna. Hon får en fast plats snart?
- Det är en eller två som väntar på en outnyttjad, fast plats som kanske går tillbaka till kommunen, säger handläggaren, men kan inte lova något.

Läget viktigt
Kommersen blir livligare. Bara två dagar på en vecka går det att tjäna bra med pengar på torghandeln. Läget är viktigt, och vad platsen kostar, intygar en frukthandlare.
- Det blir för dyrt att inte ha fast plats, säger Malik Abdo, som har just en sådan och för ögonblicket säljer färska tomater till en äldre dam.
Ganska unikt i Sverige är att man utom frukt också kan köpa färsk fisk på torget. Torgveteranen, fiskaren och fiskhandlaren Kurt Wahlström tror på en bra dag:
- Om Sverige vinner matchen blir det en bra dag, säger han och hanterar en fruktansvärt vass kniv.
Gefle Dagblad berättar att Sverige ligger under med 1-0, men Kurt har färskare informationer - Henrik Larsson har kvitterat.
Sin fasta plats har Kurt, vilket alla gävlebor med någon lokalkännedom redan visste, haft länge.
- Jag började med farsan när jag var tolv. Nu är det femtiotredje året jag är på Stortorget.
Någon timme senare är matchen slut. Sverige vann med 2-1.
Fler gävlebor strömmar till och torghandlarna får fullt upp att göra.