Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot potthålen

Tung trafik, tufft klimat och för lite pengar. Det är orsakerna till att stan är full av potthål. Leif Liljeberg medger att hålen är många och påtagliga, men tycker ändå att det ser rätt bra ut för framtiden.

– Vi har redan gjort mycket och förhoppningsvis får vi mer pengar av kommunledningen för att komma ikapp, säger han.

Efter bara en kort åktur runt om i centrala Gävle tillsammans med Leif Lijleberg går det att konstatera att stan verkligen är full av potthål. Vi åker till Norra Fiskargatan för att titta på en gatstump som enligt vårt tips ska vara illa åtgången. En lång rad av hål i gatan bekräftar tipset, men här verkar det som om tekniska kontoret fått nys om hålen för någon har börjat laga dem.
– Bara vi får tips så åker vi ut och lagar hål. Men det här är ju en trettioväg och då kan det dröja då vi måste prioritera större vägar, säger Leif Liljeberg.
Han är dock tacksam för den lista han får på tips om potthål runt om i kommunen.
– Jag kommer att ge den här listan till våra entreprenörer redan i dag (läs igår) så att de kan fixa dem, sägen han.
2004 fick Tekniska kontoret 60 miljoner i investeringspengar för att förbättra vägnätet och med de pengarna har man kunnat lägga en hel del nya vägbanor. De pengarna är nu slut och för att under de närmaste åren ska kunna nå målet måste det till mer pengar.
– Nu får vi 10 miljoner i investeringspengar för nästa år och 5 miljoner för att kunna upprätthålla standarden. Om Gävle ska kunna få ett fullgott vägnät krävs ytterligare 25 miljoner att fördela på de närmaste tre åren, säger Leif Liljeberg.
Några sådana pengar är dock inte aktuella enligt kommunalrådet Per Johansson (s).
– Tekniska nämnden är en av de nämnder som fått höjt anslag trots det ekonomiska läget. Som det ser ut nu så vill vi hellre satsa på nya biogasbussar och bättre lokaltrafik, säger han.