Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamplust i Sandviken

SANDVIKEN
Det var kommunalare på stridshumör som i går gick ut i strejk i Sandviken.

Annons
- Alla har väntat på att det ska hända någonting, säger Hasse Lundgren på Kommunal.
I Sandviken omfattas cirka 250 personer av strejken. Hasse Lundgren berättar att medlemmarna var otroligt taggade när de dök upp till medlemslokalerna tidigt på måndagsmorgonen.

Känner stöd
Under förmiddagen gick många omkring i centrala Sandviken och samlade in namnunderskrifter. Hasse Lundgren var en av dem och han känner att sandviksborna stödjer Kommunal.
- Jag var ute under lunchen och fick ihop två listor på en gång. Det är nästan ingen som nekar att skriva på. Till och med kommunens politiker gör det, säger han.
Sandvikens kommun drabbas relativt lindrigt.
Parkbadet är helt stängt liksom Jernvallen. Barnomsorgen kan hålla öppet som vanligt. Undantaget är nattöppna dagiset Dag och Natt där det arbetar barnskötare som berörs av strejken.
Inga skolor i Sandviken har behövt stänga eftersom alla har moderna tidlås, däremot tvingas eleverna ha matsäck med sig.
Elevassistenter i särskolan är undantagna i konflikten, däremot har man inte fått undantag om skolmaten. Även särskoleeleverna hade därför med sig egen matsäck på måndagen.

Bekymrad rektor
Rektor Kersti Cederstam har tidigare sagt att hon är bekymrad över att särskolan inte är undantagen helt och hållet från konflikten, något hon trodde den skulle vara. Men på måndagen hade det ännu inte orsakat några större problem.
- I dag tyckte eleverna att det var riktigt roligt att ha med sig matsäck, säger hon.

Trångt på lunchen
Hammargymnasiets elever berörs inte alls av strejken eftersom de äter lunch på Folkets Hus. Kommunen köper den tjänsten av restaurang Bolaget.
Men under måndagen var det en hel del elever från andra skolor som fick den goda idén att gå dit för att äta, något som skapade en del problem för personalen.
Från kommunens sida tyckte man att verksamheten flöt på bra under måndagen. Personalchefen Rolf Windemo satt i förhandlingar med Kommunal om vissa dispenser.
- Ingenting oförutsett har hänt.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se