Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan det påskynda brobygget till Valls hage?

WHO:s nätverk ”Äldrevänliga städer” syftar till att medlemskapet skall förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor.

Förhoppningsvis kan Gävle kommun med sitt nyvunna medlemskap i detta nätverk väcka nytt liv i och påskynda såväl samråd som erforderliga beslut så att den inom nätverket ”Hälsofrämjande sjukhus” år 2002 aktualiserade visionen om en gångbro över Gavleån mellan Valls hage och Gävle sjukhus äntligen kan bli verklighet.

Beträffande brons definitiva placering har ännu inte detaljplan presenterats. Därför har heller inte beslut om utformning, bygglov och byggstart fattats.

Finansieringsbeslut fattades av fullmäktige i både Gävle kommun och Region Gävleborg 2013-14. Huruvida pengarna efter debaclet om drickskvattentäkten under sjukhuset och eventuell flytt fortfarande är tillgängliga i respektive investeringsbudget är dock utom allmänhetens insyn.

När nu sjukhuset ska finnas kvar och till och med byggas på och ut passar bron och Valls hage väl in i ”Framtidsbygget”. Dock finns inte bron med i beskrivningen på Region Gävleborgs hemsida!

”Cardia” är ett av fyra broförslag som ställdes ut av HiG-studenter under designåret 2005 i Silvanum. Betraktat från sjukhuset bildar de bärande bågarna med sin spegelbild i vattnet ett hjärta (cardia). Valls hages funktion som ”lunga” lyfts fram. En vacker konstnärlig gestaltning – även nattetid med belysning!

Naturens och kulturens betydelse i vårdmiljön och positiva effekter på hälsan är vetenskapligt dokumenterade på många håll i världen inklusive Sverige. Senast i tv-programmet Vetenskapens värld, ”Frisk av naturen”. Se SVT Play.

Bron till Valls hage kan förstärka vården med natur- och kulturupplevelser, något som lyftes fram dels i kommunens ansökan om att bli Europas kulturhuvudstad, dels inom regionen vid invigningen av en renoverad vårdavdelning dekorerad med foton med motiv från Valls hage i korridorer, dagrum och arbetsrum i Gävle sjukhus. Därtill kan så kallad grön terapi vidareutvecklas och spridas.

Samarbete bör etableras med Högskolans program och forskning inom folkhälsovetenskap, hälsopedagogik, hälsoekonomi och hälsofrämjande arbetsmiljö.

Aktiviteter i Valls hage med spridningseffekter till andra hälsofrämjande ”arenor” kan ge stora hälsovinster, som minskar samhällskostnaderna för sjukskrivning, medicin, vård, läkning och rehabilitering – särskilt med tanke på hjärt-lungsjuka, rörelsehindrade, synsvaga, gamla och andra som behöver trygg närhet till sjukvård för att våga, orka och kunna gå ut i skog, mark och parker.

Nils-Inge Enlund

pensionär, f d landstingsanställd inom samhällsmedicin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare